Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Archeológovia vošli do starovekého tunela: Čakal ich tam šokujúci objav
Zdielať na
Video

Archeológovia vošli do starovekého tunela: Čakal ich tam šokujúci objav

Zdroj: arkeonews.net

Zatiaľ špeciálny nález len analyzujú.

Tajomní Chetiti založili na území dnešného Turecka ríšu, ktorá existovala v 13. a 14. storočí pred Kristom. Prežila svoj rozkvet v 19. storočí. Boli časy, keď sa ich báli aj Egypťania, a preto je prekvapujúce, že až do 19. storočia sme o nich vedeli niečo len z Biblie.

Dnes ich poznáme oveľa lepšie a od prvej polovice 19. storočia archeológovia nepretržite vykopávajú pozostatky jeho bývalého hlavného mesta Chattušaš. Tu našli aj kamenný tunel, na stene ktorého objavili 249 hieroglyfov.

Areál je súčasťou svetového dedičstva už od roku 1986, ale to, samozrejme, nebráni odborníkom vykonávať vykopávky v kedysi slávnej osade. Stopy najstaršej časti Chattušašu siahajú až do roku 2000 pred naším letopočtom, takže v jeho bohatej histórii je čo objavovať.

Červené kresby a symboly nájdené v tuneli z tisícov kameňov sa odhadujú na 3500 rokov. Toto bola najjužnejšia časť starých mestských hradieb a tunel sa nachádza vo vnútri umelého násypu, ktorého rozmery sú úžasné, pretože je 250 metrov dlhý, 15 metrov vysoký a 80 metrov široký.

Keďže tunel je tmavý a počas celého roka má pomerne stálu teplotu, červené symboly sa zachovali vo výbornom stave. Ich analýza sa začala nedávno, podľa prvého odhadu vedcov môže ísť o znázornenie bohov.

Ak je to tak, potom kamenná štôlňa nemusela nutne slúžiť na obranné, ale skôr kultové účely. Znaky nie sú úplne odlišné, je medzi nimi pomerne veľa podobností, preto ich archeológovia dokázali zaradiť do ôsmich väčších skupín. Mimochodom, podobné nápisy sa už našli aj inde v Anatólii, čo znamená, že spôsob písania sa používal aj stovky rokov po Chetitoch.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @rosa.dificil

Súvisiace články