Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
V čom je pivo prospešné nášmu zdraviu? Tu sú odpovede
Zdielať na

V čom je pivo prospešné nášmu zdraviu? Tu sú odpovede

Pozrite si tiež archívne video o pivnom Rainmanovi.

Najobľúbenejší nápoj slovenských chlapov je jednoznačne pivo. Jeho pozitívne účinky potvrdili aj mnohí odborníci. Ak dodržíte rozumné množstvo, skutočne vám prinesie hneď niekoľko benefitov.

Pivo obsahuje dôležité vitamíny, najmä skupiny B a veľa minerálov ako horčík, železo a zinok. Takže žiadne doplnky výživy, dodávajte telu výživu prirodzene. Najlepšie v tekutej a dobre vychladenej forme.

Keď vám žena bude vyčítať, že idete opäť na pivo, strčte jej do ruky tento zoznam!

1. Chráni pred infarktom a mŕtvicou

Ľudia, ktorí vypijú jedno desaťstupňové pivo denne, žijú dlhšie a riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb je u nich menšie. V porovnaní a abstinentmi je u nich o 60 percent nižšia pravdepodobnosť výskytu infarktu. Pri pití piva v rozumnom množstve bolo zistené zníženie rizika mŕtvice o 50 percent.

2. Pomáha pri vysokom krvnom tlaku

Vďaka draslíku obsiahnutom v pive, je tento nápoj nápomocný aj pri znižovaní krvného tlaku. Rovnako aj v tomto prípade ide o mierne množstvo. Pri nadmernom pití piva dosiahnete opačný účinok.

3. Je účinné ako prevencia pri cukrovke

Pivo je nízko kalorické, takže je oveľa vhodnejším nápojom ako rôzne druhy džúsov a podobne, ktoré obsahujú veľké množstvo cukru. Pivo si môžu príležitostne dopriať aj ľudia s cukrovkou.

4. Upokojuje a pomáha pri nespavosti

Chmeľ, ktorý sa nachádza  v pive, pôsobí ako prírodné sedatívum. Je skvelým prostriedkom na ukľudnenie nervov a v miernom množstve je ideálnym nápojom, ktorý vám zabezpečí silný a nerušený spánok.

5. Pomáha pri chudnutí

Nie je pravda, že po pive sa priberá. Pol litra piva má 190 kalórií, pričom napríklad jablčný džús až 240 kalórií. Najnovší výskum dokázal, že pivo je dokonca pri chudnutí nápomocné. Špičkový odborník profesor Tim Spector túto vlastnosť pripisuje špeciálne belgickému pivu, ktoré má dobrý vplyv na črevnú mikroflóru, respektíve na baktérie, ktoré ju udržujú v rovnováhe. 

6. Zlepšuje pamäť

Štúdie preukázali aj to, že pivári trpia menej často Alzheimrovou chorobu ako tí, ktorým pivo nechutí a nepijú ho vôbec.

7. Ničí infekcie

Samotní lekári dokázali, že pivo spomaľuje biochemické procesy v krvi, ktoré by inak viedli k zápalom. Pivo má močopudný efekt, čím prospieva nášmu vylučovaciemu ústrojenstvu a pôsobí aj proti vzniku infekcií.

8. Ničí obličkové kamene

Jedna fľaša piva obsahuje toľko horčíka, že dokáže znížiť riziko vzniku obličkových kameňov až o 40 %. Pivo pomáha zavodňovať obličky, čo pôsobí preventívne proti vzniku obličkových kameňov.

9. Chráni pred rakovinou

Antioxidanty, ktoré pivo obsahuje, dokážu v tele likvidovať škodlivé voľné radikály. Dve veľké denne dokážu zvýšiť denný príjem antioxidantov až o 10 percent.

10. Predlžuje život

Pri rozumnom množstve, teda pri maximálne dvoch pivách denne sa zvyšuje v krvi hladina dobrého cholesterolu. Ten nás chráni pred ochoreniami srdca a zabraňuje vápenateniu tepien. To, že pivo predlžuje život potvrdilo už niekoľko odborných štúdií.

Súvisiace články