Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Eiffelova veža bola pôvodne navrhnutá pre Barcelonu
Zdielať na
Chill

Eiffelova veža bola pôvodne navrhnutá pre Barcelonu

Zdroj: FreePik

Eiffelova veža je jednou z najikonickejších stavieb na svete a jej silueta je navždy spojená s mestom Paríž. A predsa nebola pôvodne určená pre francúzske hlavné mesto.

V roku 1888 Gustave Eiffel, ktorý vežu navrhol, predával svoje plány Barcelone, kde sa v tom čase konala svetová výstava, obrovská udalosť, a hostiteľské mesto potrebovalo vymyslieť niečo veľké.

Po dlhých diskusiách však barcelonská mestská rada plány Eiffelovej veže zamietla s odôvodnením, že jej výstavba by bola príliš nákladná a nezapadala by do panorámy mesta. Niektorí už neboli takí útlocitní a tvrdili, že veža je škaredá tak, ako je.

Eiffel sa nevzdal a zaklopal na dvere hostiteľa nasledujúceho ročníka svetovej výstavy, bol to Paríž. Komunita architektov a umelcov protestovala proti veži ešte predtým, ako rozhodujúce úrady videli plány. Ich hlavným argumentom bolo, že by už nemala byť hlavnou atrakciou mesta, atrakciou, ktorú vyhodili Španieli.

Parížske mestské úrady však v tom čase videli propagačnú hodnotu najvyššej budovy na svete, plány schválili a do roku 1889 bola veža dokončená. V tom čase sa plánovalo, že po svetovej výstave ju zbúrajú, ale zistilo sa, že rádiová anténa na vrchole veže z nej urobí komunikačnú stanicu s nevídanou účinnosťou, a turistická atrakcia, ktorá bola veľmi užitočná aj  pre armádu, bola nakoniec zachovaná.

A potom si ju ľudia zamilovali. V súčasnosti na jej vrchol ročne vystúpi alebo sa naň vyvezie 6 až 7 miliónov ľudí.

Súvisiace články