Jasno
21°
Bratislava
Adriána
26.6.2024
Prečo egyptské sochy nemajú nosy? Tu je šokujúca pravda!
Zdielať na

Prečo egyptské sochy nemajú nosy? Tu je šokujúca pravda!

Pozrite si tiež archívne video o egyptských artefaktoch.

Chýbajúce nosy a uši na sochách bohov v starovekom Egypte, ale prečo? Kto to urobil a za akým účelom? Zistili sme.

Prečo takmer všetky egyptské sochy v múzeách nemajú nosy? Hoci sa zdá rozumná odpoveď, že sochy boli počas tisícročí zničené opotrebovaním, existujú aj iné príčiny, prečo im chýbajú nosy. Väčšina z nich sa totiž stala obeťou úmyselného vandalizmu.

Edward Bleiberg, kurátor Brooklynského múzea, zistil, že poškodenie sôch by sa nemalo považovať za samozrejmosť. Stojí za to preskúmať ich príčinu. Múzeum je plné fascinujúcich egyptských, klasických a blízkovýchodných pokladov, takže bolo treba preskúmať množstvo exponátov. Okrem toho sa Bleiberg vo svojom výskume v oblasti egyptológie zameriava na to, ako by vyzerali staroveké sochy, ako by vyzerala ľudská tvár, keby sme tieto sochy zrekonštruovali pomocou dnešnej technológie.

Bleiberg vo svojom výskume naznačuje rôzne príčiny poškodenia sôch, ktoré sa datujú od približne 25. storočia až 1. storočie nášho letopočtu. Dlhé roky sa považovalo za samozrejmé, že nos vyčnievajúcej sochy sa mohol ľahko odlomiť, a preto dochádzalo k poškodeniu v pomerne veľkom počte.

Až pochopenie viery starých Egypťanov prinieslo rozuzlenie toho, prečo bolo toľko nosov "zlomených". Výskum ukázal, že starí Egypťania boli mimoriadne poverčiví a verili, že sochy majú životnú silu. Ak nepriateľská mocnosť narazila na sochu, ktorú chcela zničiť, najlepším spôsobom, ako to urobiť, bolo odlomiť jej nos, pretože tým sochu pripravili o dýchanie.

Nanešťastie to isté robili aj vykrádači hrobov, pretože boli poverčiví. Napriek tomu, že tam boli len preto, aby ukradli drahocenné predmety, zlodeji sa obávali, že duch zosnulého sa im prostredníctvom sochy pomstí, a tak jej obraz zohavili. Najjednoduchším spôsobom mu bolo odrezať nos, aby nemohol dýchať. Niekedy sa však nezastavili len pri nose, ale rozdrvili a poškodili soche tvár, ruky a nohy, aby zneškodnili zhubnú životnú silu.

To isté sa v iných storočiach robilo aj so sochami bohov. Ak sa totiž odstránili alebo poškodili uši, socha boha mala ohluchnúť, a nedokázala si vypočuť modlitby.

Súvisiace články