Jasno
32°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Vedci objavili v Egypte staroveký zázrak: Všetkým vyrazil dych
Zdielať na

Vedci objavili v Egypte staroveký zázrak: Všetkým vyrazil dych

Pozrite si tiež archívne video o prevoze múmií faraónov.

Takéto momenty obdivujú archeológovia so slzami v očiach.

Vedci objavili niečo, o čom sa im predtým ani nesnívalo. Archeologické nálezisko cintorína plného rastlín a stromov sa podarilo digitálne zrekonštruovať. Archeológovia po prvýkrát v našej histórii odhalili 4 000 rokov starý egyptský cintorín, na ktorom starovekí uctievači pestovali rastliny, o ktorých verili, že pomáhajú mŕtvym v posmrtnom živote, informuje IFLScience.

Archeológovia už dlho predpokladali existenciu "pohrebných záhrad" na základe vyobrazení v staroegyptskom umení, ale doteraz sa žiadne nenašli.

"O možnej existencii záhrad sme vedeli, pretože sú zobrazené na ilustráciách pri vstupoch do hrobiek a na náhrobných kameňoch. Tie zobrazovali, ako by Egypťania chceli byť pochovaní," uviedol vedúci výskumník Dr. Jose Manuel Galán vo vyhlásení Španielskej národnej rady pre výskum (SNRC).

Ďalej sa uvádza:

"Je to prvýkrát, čo sa našla skutočná záhrada, a teda prvýkrát, čo archeológia môže potvrdiť to, čo bolo odvodené z ikonografie."

Záhrada bola objavená na kopci Dra Abu el-Naga v Luxore (predtým súčasť Téb) v rámci projektu Djehuty. Okrem mnohých objavov v priebehu rokov bola v blízkosti záhrady nedávno objavená malá kaplnka z hlinených tehál, stará približne 3 800 rokov.

Výskumníci sa domnievajú, že každá z hrobiek bola vysadená rôznymi rastlinami, kvetmi a malými stromčekmi. Staroegyptská kultúra spájala určité rastliny s inými aspektmi života. Napríklad palmy, platany a stromy persea sa často spájali so vzkriesením a smrťou. Šalát sa tiež často spájal s plodnosťou a životom, preto mnohí verili, že dokáže oživiť mŕtvych.

"Rastliny pestované v záhrade mohli mať symbolický význam a zohrávali úlohu pri pohrebných obradoch. Záhrada preto poskytuje informácie o náboženských systémoch viery a praktikách, ako aj o kultúre a spoločnosti počas dvanástej dynastie, keď sa Téby prvýkrát stali hlavným mestom zjednoteného kráľovstva Horného a Dolného Egypta," vysvetlil Galán.

Tento archeologický objav poskytuje nový pohľad na staroegyptskú kultúru a náboženstvo, čo z neho robí skutočne senzačný objav. 

Súvisiace články