Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Odporúčaná denná dávka cukru? Už dva poháre vína!
Zdielať na
Life

Odporúčaná denná dávka cukru? Už dva poháre vína!

Zdroj: Zan/Unsplash

Podľa štúdie britskej zdravotníckej organizácie na dosiahnutie denného limitu množstva cukru pre dospelých postačia už dva poháre vína. Alkoholické nápoje môžu byť kalorické, v niektorých druhoch už dva poháre obsahujú viac kalórií ako hamburger.

Britská zdravotnícka organizácia Alcohol Health Alliance (AHA) uviedla vo svojej analýze obsahu kalórií a cukru v 30 druhoch testovaných bielych, ružových, ovocných a šumivých vín predávaných vo Veľkej Británii, že informácie na etiketách sú "žalostne nedostatočné". 

Podľa AHA, ktorá zastupuje viac ako 60 zdravotníckych organizácií, bol obsah kalórií a cukru v každom víne veľmi odlišný, ale pretože tieto informácie chýbajú na väčšine štítkov, spotrebitelia si nie sú vedomí toho, čo pijú.

Mnohí ľudia preferujú menej silné alkoholické nápoje zo zdravotných dôvodov. Keďže nie je potrebné uvádzať množstvo cukru na ich etiketách, neúmyselne tým zvyšujú jeho príjem.

Podľa oficiálnych smerníc má byť denná dávka takzvaného voľného cukru pre dospelých maximálne 30 gramov, ale túto hodnotu je možné dosiahnuť už dvoma strednými pohármi vína. Podľa analýzy AHA tie najsladšie vína obsahovali najnižšie množstvo alkoholu.

AHA tiež skúmala obsah kalórií vo vínach. Dva stredné poháre najkalorickejších vín obsahujú viac kalórií ako hamburger McDonald's. Vysokokalorické vína mali tiež väčšinou najvyšší obsah alkoholu. Žiadny z 30 testovaných výrobkov neobsahoval obsah cukru na etikete, ktorý na všetkých nealkoholických nápojoch uvedený byť musí. Obsah kalórií bol zverejnený u 20 percent testovaných vín. 

Súvisiace články