Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
TAKTO vzniká cena najdrahších whisky
Zdielať na
Life

TAKTO vzniká cena najdrahších whisky

Zdroj: Shutterstock

V poslednej dobe sa veľmi často stretávame s whisky, ktoré majú pre nás, bežných ľudí, až šialené ceny. Mnohí len prevrátia očami a povedia, že nechápu, čo môže byť na tej whisky také drahé. Cenu ovplyvňuje viacero faktorov. Akých?

Štandardne určuje hodnotu whisky cena surovín, ktoré boli použité, energie, náklady na prácu, náklady na skladovanie, doprava, hodnota jej obalu, teda skla, prípadne púzdra a na konci dňa aj náklady na marketing, čiže reklamu. K tomu ešte treba prirátať dane a maržu predajcu, teda náklady na zisk.

Za exkluzivitu sa platí

Spoločnosť Irish Teeling Company nedávno predstavila svoju 34-ročnú Vintage Reserve single malt whiskey. Je to jedna z najstarších írskych whiskey, ktorú vieme teoreticky kúpiť, ale na trhu je jej len 38 fliaš, s navrhovanou maloobchodnou cenou 5000 dolárov za kus.

"Mali sme len jeden sud a sami sme boli prekvapení, koľko málo whiskey sa v ňom nachádzalo po 34 rokoch dozrievania. Buď to bolo veľmi vysokou anjelskou daňou (odparovanie whiskey), alebo našim chlapcom v sklade veľmi chutila,"

smeje sa majiteľ spoločnosti Teeling. Cenu whiskey následne určili aj podľa toho, čo si predtým spoločnosť účtovala za 30-ročnú whiskey (2000 dolárov) a 33-ročnú whiskey (4000 dolárov), tvrdí portál Whisky Advocate.

Dozrievanie robí divy

Nižšie množstvo whisky v sude po dlhoročnom dozrievaní nie je jediným faktorom, ktorý ovplyvňuje cenu. Ďalšou zaujímavosťou dozrievania je fakt, že okrem odparu sa znižuje aj sila alkoholu. Ako píše portál Whisky Advocate, pri 50-ročnom Macallane bola už hodnota alkoholu v niektorých sudoch taká nízka, že klesla pod 40 percent, čím už nespĺňala zákonom stanovený limit pre whisky. Tá musí mať minimálne 40 percent. Whisky potom museli miešať s inou z ďalších sudov s rovnakým vekom, aby dosiahli požadovanú silu alkoholu. A to tiež vplýva na cenu whisky, tvrdí Alex Bachman majiteľ spoločnosti Sole Agent, ktorá sa zaoberá sprostredkovaním vzácnych a raritných liehovín.

Teeling whiskey company

​Luxus balenia

Veľmi drahou súčasťou ceny je aj samotné balenie luxusných a starých whisky. Keď si zoberiete whisky, ktorá dozrieva viac ako 30 rokov a k dispozícii na predaj je len niekoľko desiatok fliaš pre celý svet, dáte si záležať na tom, aby sa predávali v exkluzívnom balení. Fľaše mávajú jedinečný dizajn, často sú z brúseného skla a ide aj o ojedinelé špeciálne, ručne vyrobené kúsky. Takéto whisky sa balia ešte aj do drevených kaziet, ktoré sú vyrobené z drahého dreva. To všetko navýši cenu whisky o stovky dolárov či eur.

Sila čierneho trhu

V niektorých prípadoch ovplyvňujú výslednú cenu whisky aj samotní zákazníci. Ide o jednoduché pravidlo ponuky a dopytu. Limitovaná edícia 22-ročnej whisky Port Ellen v prvej špeciálnej kolekcii spoločnosti Diageo sa v roku 2001 predávala za rozumnú cenu okolo 154 dolárov. 28-ročný Port Ellen bol v roku 2008 predávaný tiež za solídnu cenu 251 dolárov. V roku 2012 sa už 32-ročná whisky tejto značky predávala za 838 dolárov a v nasledujúcom roku bola 34-ročná whisky predávaná za viac ako dvetisíc dolárov. Za rastúcou cenou sa prirodzene okrem jej veku skrývali aj znižujúce sa zásoby whisky tejto pálenice, keďže ju v roku 1983 zatvorili a nevyrábala novú whisky. Kľúčovým faktorom rastu ceny bol však čierny on-line trh.

Dalmore Distillery

​Pálenica Dalmore ponúkla na predaj v roku 2013 kolekciu dvanástich single malt whisky z roku 1926, čo bola sama o sebe veľmi raritná a ojedinele stará whisky. Predávané boli v krištáľových fľašiach spolu s ručne písanou knihou v teľacej koži, kde autor whisky Paterson popísal každý krok procesu, ako kolekcia vznikala. Túto kolekciu dala Dalmore na predaj do obchodného domu Harrod za cenu takmer milión libier (1,4 mil. dolárov, jedna fľaša za 116 tisíc dolárov). Keďže o ňu nikto neprejavil záujem, Dalmore túto whisky stiahla z predaja. O štyri roky neskôr, v roku 2017, túto exkluzívnu kolekciu kúpil čínsky zberateľ. Odvtedy sa už tejto značke nepodarilo predať žiadnu whisky za takúto cenu.

Ako teda môžete vidieť, cenu whisky ovplyvňujú rôzne faktory. Samozrejme, ceny niektorých exkluzívnych kúskov, za ktoré sa predávajú v aukciách alebo na čiernom trhu, sú prehnané. Na druhej strane, ruku na srdce - ak by ste museli čakať na výsledok svojej práce napríklad 35 rokov, asi by ste si za fľašu takejto whisky nepýtali sto eur. Aspoň ja určite nie. Chcel by som za ňu oveľa viac.

Súvisiace články