Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
10 zaujímavostí o whisky: TIETO by ste mali vedieť
Zdielať na

10 zaujímavostí o whisky: TIETO by ste mali vedieť

Zdroj: Shutterstock

Whisky je fascinujúci a lahodný nápoj. Zisťujú to milióny ľudí po celom svete a trh s touto komoditou stále rastie.

Výroba whisky je celá veda a zároveň aj umenie. Existuje viacero druhov whisky, metód jej výroby, rôzne druhy sudov, v ktorých dozrieva a ďalšie desiatky faktorov, ktoré ovplyvňujú jej výslednú chuť, farbu alebo arómu. Whisky má tiež bohatú históriu, koluje o nej množstvo príbehov a sprevádza ju veľa zaujímavostí i prekvapení. Tu je niekoľko z nich.

  • Stromy v okolí páleníc sú čierne

Spaliny, ktoré zo svojich komínov vypúšťajú pálenice whisky spôsobujú, že stromy v ich okolí sčernejú. Našťastie to na ne nemá žiadny negatívny vplyv, jediná viditeľná zmena je len ich sfarbenie.

  • Tvar destilačných kotlov ovplyvňuje chuť whisky

Aj keď existuje množstvo faktorov, ktoré vplývajú na chuť whisky, jej základný charakter ovplyvňuje aj tvar kotlov. Vyššie a štíhlejšie spôsobujú to, že whisky je jemnejšia a hladšia, naopak vďaka nižším a širším kotlom vzniká plnšia a silnejšia whisky.

  • Dymová chuť časom vyprchá

Je jedno akú silnú rašelinovú whisky pijete, keď raz otvoríte fľašu, v tom momente sa jej dymová chuť začne postupne vytrácať. Deje sa tak vďaka oxidácii.

Shutterstock

  • Prvá škótska pálenica, ktorú vlastní žena bola otvorená len vlani

Samozrejme, že ženy vo vedení páleníc nie sú novinkou, ale ak sa bavíme o pálenici, ktorú otvorila a vedie samotná žena. Jej whisky Toulvaddie však bude k dispozícii na predaj najskôr o desať rokov.

  • Single malt whisky nie je whisky z jedného suda ani z jedného sladu

Single malt whisky je produkt jednej pálenice. Nachádzajú sa v nej whisky z rôznych sudov i rôznych ročníkov. Naopak miešaná, tzv. blended whisky je mixom whisky z rôznych páleníc.

  • Whisky bola lekármi predpisovaná aj počas prohibície

Lekári mohli kedysi požiadať o licenciu na to, aby mohli predpísať alkohol na medicínske účely. Takto predpisovali whisky alebo brandy (podobne ako je dnes niekde na lekárske účely predpisovaná marihuana). Odhaduje sa, že takto bolo v rokoch prohibície predpísaných okolo 36 miliónov litrov alkoholu. 

Unsplash

  • Kedy používame whisky a kedy whiskey

Ak píšeme o whisky vo všeobecnosti, používame whisky bez e. Rovnako tak je whisky označovaný produkt, ktorý sa vyrába v Škótsku, Kanade, Japonsku alebo trebárs na Slovensku. Whiskey sa píše len v dvoch prípadoch – ak ide o írsku alebo americkú produkciu. Škótska mala kedysi aj veľmi nízku kvalitu a Íri, ktorí svoj produkt distribuovali do Ameriky chceli svoj kvalitnejší nápoj odlíšiť od menej kvalitného, tak do slova whisky pridali písmeno e.

  • Anjelská daň je stratou whisky

Každý rok sa pri dozrievaní whisky v dubových sudoch vyparí z jeho objemu až 2 % tekutiny. Výrobcovia whisky túto stratu nazvali daňou anjelom.

  • Škótska whisky je destilovaná dvakrát, írska trikrát

Existuje prirodzene niekoľko výnimiek, ale vo všeobecnosti platí toto pravidlo.

Unsplash

  • V škótskych skladoch whisky je uskladnených viac ako 20 miliónov sudov s dozrievajúcou whisky

V Škótsku je momentálne funkčných okolo 130 páleníc (pre porovnanie v Írsku do 30). Ich whisky dozrieva vo viac ako 20 miliónoch dubových sudov, čo predstavuje niekoľko miliárd litrov whisky. Každú sekundu je na zahraničné trhy posielaných 39 fliaš whisky.

Zaujímavostí, ktoré by sa dali o whisky popísať je samozrejme omnoho viac. Aj preto je viac ako pravdepodobné, že sa k tejto téme ešte niekedy vrátime.

Súvisiace články