Najdôležitejšiu úlohu pri výrobe whisky hrá čas
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Shutterstock
Každý by chcel veľmi rýchlo a ľahko zbohatnúť. Je to taký nešvár najmä v našich zemepisných šírkach. Pri výrobe whisky to ale nejde. Tu nič neurýchlite. Práve čas je tu veľmi dôležitou „ingredienciou.“
Pri výrobe kvalitnej whisky neplatí - rýchlo a lacno. Tu sa hodí skôr slovo – trpezlivosť. Ak chcete dosiahnuť vysokú kvalitu whisky, vyžaduje to obrovské skúsenosti, kvalitné suroviny a čas. Veľa času.
Sudy a čas
Ten čas je pri výrobe whisky spojený najmä so sudmi. V nich whisky roky odpočíva a dozrieva. Vyvíja sa. Mení farbu, chuť i arómu. A, samozrejme, aj podiel alkoholu.
Asi najčastejšie využívanými sudmi na dozrievanie whisky sú dubové sudy po sherry a po bourbone. Rovnako platí, že nie sú sudy ako sudy. Drevo z amerického dubu je iné ako drevo z európskeho. Záleží od klímy, pôdy, v ktorej duby rastú, podnebia a prostredia, z ktorého čerpajú. To všetko sa zapisuje do letokruhov a kvality dreva. A to všetko ovplyvňuje výslednú chuť whisky.
Zoberme si napríklad škótsku whisky Macallan. Tá dozrieva najmä v sudoch po sherry a bourbone. V sudoch z amerického dubu po sherry a v sudoch z európskeho po sherry. A nie, nie je to jedno. Prečo?
Glenfiddich
Sudy z amerického dubu po sherry
Výrobcovia sherry (víno z hrozna odrody Palomino) využívajú sudy z amerického dubu na dozrievanie svojho vína už dlhé roky. Spolupráca siaha až niekde do roku 1820. Americký dub vplýva na jemnejšiu chuť nápoja a je veľmi kompatibilný so suchým vínom, najmä odrodami Fino a Oloroso. Sudy z amerického duba sa napĺňajú vínom Oloroso Sherry, ktoré má približne 18 percent alkoholu. Ide teda o pomerne silné víno, ktoré sa blíži k likéru. Týmto nápojom sa naplnia rôzne druhy sudov, s rôznou veľkosťou, až do 500 litrov. V nich sherry pobudne 18 mesiacov. Drevo nasaje sherry a chute dubového dreva a sherry sa pekne spoja. Úžitok z tohto procesu má tak sherry, ako aj sud. Ten sa neskôr využije na dozrievanie whisky. Odovzdá jej všetko, čo predtým nasal, plus svoje vlastné ingrediencie, ktoré sa skrývajú v jeho dreve. Najmä chuť vanilky, kokosu, čokolády a korenia.
Sudy z európskeho sudu po sherry
Európske duby rastú najmä v Španielsku (hlavne na severe – v regiónoch Kantábria a Galícia) a tiež vo Francúzsku, a to v známom regióne Champagne. Drevo z dubov sa suší po dobu jedného roka až 18 mesiacov, kým sa spracuje do podoby suda. V nich sherry znovu dozrieva 18 mesiacov, kým sa do nich naplní destilát na dozrievanie whisky. Ten v nich dozrieva minimálne od troch do osem, desať, dvanásť, pätnásť, osemnásť, dvadsať a viac rokov.
Len si spočítajte, koľko je to času, odkedy sa dub spíli, a kým sa do fliaš stočí taká 15-ročná whisky. Ak správne počítam, je to 18 rokov. V podstate život človeka od narodenia, po dospelosť. Európsky dub dodáva whisky chuť živice, klinčekov a sušeného ovocia.
Flickr
Sudy z amerického dubu po bourbone
Veľmi často sa na dozrievanie whisky používajú sudy po americkom bourbone. Bourbon v dubových sudoch dozrieva v priemere od 4-8 rokov. A potom sa do nich naplní whisky destilát. A opäť sa čaká dlhé roky. Tento druh sudov dodáva whisky jemnú korenistosť a plné telo.
Nakoniec sa whisky dostane do rúk master blendera pálenice, ktorý namieša whisky z rôznych sudov tak, aby vytvoril niečo špeciálne. Jedinečné. A chutné.
Všetko to chce neskutočnú trpezlivosť. Odborníci tvrdia –
ak chcete dosiahnuť niečo veľké, neexistujú žiadne kompromisy.
Vedia o čom hovoria. Tak vzniká kvalitná a vynikajúca whisky.