Skoro jasno
12°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Prečo je Mŕtve more také slané? Odpoveď vás mnohých prekvapí
Zdielať na

Prečo je Mŕtve more také slané? Odpoveď vás mnohých prekvapí

Pozrite si tiež archívne video o účinkoch Mŕtveho mora.

Mŕtve more je najslanším morom na svete, ale prečo je také slané?

Mŕtve more je jednou z najslanších vodných plôch na Zemi a leží medzi Jordánskom, Izraelom a Palestínou. Nie nadarmo sa nazýva Mŕtve more: nenájdete tu žiadne ryby, vtáky ani rastliny. Ako sa však stalo takým slaným?

Mŕtve more v skutočnosti nie je more, je to jazero bez odtoku. Napája ho rieka Jordán, ale voda z neho môže unikať len odparovaním. To znamená, že voda za sebou zanecháva minerály a soli, čím sa postupne zvyšuje slanosť jazera. V súčasnosti je Mŕtve more 9,7-krát slanšie ako oceány.

Ľudská činnosť túto situáciu ešte zhoršuje. Do jazera prúdi menej vody z rieky Jordán kvôli priehradám a odberom v poľnohospodárstve. Okrem toho k zvyšovaniu slanosti prispievajú aj klimatické zmeny a tektonické pohyby.

Mŕtve more sa môže pochváliť 34 percentnou slanosťou, čo je druhá najvyššia hodnota na Zemi (jazero Gaet'ale v Etiópii má slanosť 43,3 percent). Pre porovnanie, priemerná slanosť oceánov je 3,5 percent.

Táto mimoriadna slanosť vytvára jedinečný zážitok. Plávanie v Mŕtvom mori je ako plávanie v piesku zmiešanom s olivovým olejom. Vztlak vody znemožňuje potopenie.

Bohužiaľ, slaná voda nie je vhodná pre živé tvory. V Mŕtvom mori sa nachádzajú len mikroskopické organizmy, baktérie. Slaná voda neznesie ani prítomnosť zooplanktónu a iných extrémne živých organizmov.

Mŕtve more klesá o 1,2 metra ročne v dôsledku ľudských zásahov. Kryštáliky soli sa zrážajú na dne jazera a vytvárajú hrubú vrstvu. Je to dôsledok javu nazývaného dvojitá difúzna konvekcia, pri ktorom slanšia voda prúdi smerom nadol, stráca svoju slanosť a vypúšťa sa v kryštalickej forme.

Mŕtve more nie je najslanšou vodnou plochou na Zemi, ale jeho jedinečný obsah soli, liečivé bahno a úžasná scenéria z neho robia zázrak planéty.

;

Súvisiace články