Jasno
21°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Prečo je Mŕtve more také slané? Odpoveď vás mnohých prekvapí
Zdielať na

Prečo je Mŕtve more také slané? Odpoveď vás mnohých prekvapí

Pozrite si tiež archívne video o účinkoch Mŕtveho mora.

Mŕtve more je najslanším morom na svete, ale prečo je také slané?

Mŕtve more je jednou z najslanších vodných plôch na Zemi a leží medzi Jordánskom, Izraelom a Palestínou. Nie nadarmo sa nazýva Mŕtve more: nenájdete tu žiadne ryby, vtáky ani rastliny. Ako sa však stalo takým slaným?

Mŕtve more v skutočnosti nie je more, je to jazero bez odtoku. Napája ho rieka Jordán, ale voda z neho môže unikať len odparovaním. To znamená, že voda za sebou zanecháva minerály a soli, čím sa postupne zvyšuje slanosť jazera. V súčasnosti je Mŕtve more 9,7-krát slanšie ako oceány.

Ľudská činnosť túto situáciu ešte zhoršuje. Do jazera prúdi menej vody z rieky Jordán kvôli priehradám a odberom v poľnohospodárstve. Okrem toho k zvyšovaniu slanosti prispievajú aj klimatické zmeny a tektonické pohyby.

Mŕtve more sa môže pochváliť 34 percentnou slanosťou, čo je druhá najvyššia hodnota na Zemi (jazero Gaet'ale v Etiópii má slanosť 43,3 percent). Pre porovnanie, priemerná slanosť oceánov je 3,5 percent.

Táto mimoriadna slanosť vytvára jedinečný zážitok. Plávanie v Mŕtvom mori je ako plávanie v piesku zmiešanom s olivovým olejom. Vztlak vody znemožňuje potopenie.

Bohužiaľ, slaná voda nie je vhodná pre živé tvory. V Mŕtvom mori sa nachádzajú len mikroskopické organizmy, baktérie. Slaná voda neznesie ani prítomnosť zooplanktónu a iných extrémne živých organizmov.

Mŕtve more klesá o 1,2 metra ročne v dôsledku ľudských zásahov. Kryštáliky soli sa zrážajú na dne jazera a vytvárajú hrubú vrstvu. Je to dôsledok javu nazývaného dvojitá difúzna konvekcia, pri ktorom slanšia voda prúdi smerom nadol, stráca svoju slanosť a vypúšťa sa v kryštalickej forme.

Mŕtve more nie je najslanšou vodnou plochou na Zemi, ale jeho jedinečný obsah soli, liečivé bahno a úžasná scenéria z neho robia zázrak planéty.

;

Súvisiace články