Zatiahnuté
15°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Fantastický objav v okolí Akropoly: Môže prepísať grécku históriu
Zdielať na

Fantastický objav v okolí Akropoly: Môže prepísať grécku históriu

Pozrite si tiež archívne video o spore medzi Gréckom a Britániou o staroveké sochy.

Archeológovia objavili úchvatné znamenie, ktoré by mohlo prepísať starovekú grécku históriu.

Všetko nasvedčuje tomu, že muž zo 6. storočia pred naším letopočtom, ktorý vystupoval pod krstným menom Mikón, zanechal stopu do posmrtného života, ktorá by mohla viesť k objaveniu doteraz neznámeho chrámu v roku 2024, uvádza sa v správe časopisu Popular Mechanics. A Mikonov odkaz sa nám odhaľuje v podobe starovekého graffiti, ktoré teraz dešifrujú archeológovia pracujúci v Grécku.

Len niekoľko desiatok kilometrov od centra Atén sa nachádza mramorový výbežok, ktorý obsahuje viac ako 2 000 starovekých graffiti, vytvorených najmä vtedajšími pastiermi a pastierkami. Zobrazujú okrem iného lode, zvieratá, budovy, bojovníkov a dokonca aj erotické scény. Nový objav zobrazuje kompletný chrám so stĺpmi a schodmi s nápisom "Hekatompedónovi... Mikonos".

VEĽKÝ OBJAV

Janric van Rookhuijzen, archeológ z Radboundskej univerzity, uviedol, že v hrubom preklade to znamená "Mikonova stometrová stavba". A v článku s kolegom Merleom Langdonom v časopise American Journal of Archaeology Rookhuijzen vysvetlil, že toto graffiti poukazuje na chrám, ktorý mohol byť postavený skôr, ako bohyňa Aténa dostala meno Partenón, čo by mohlo poskytnúť úplne novú odpoveď na dlhoročné kontroverzné otázky.

Výskumníci dospeli k záveru, že Mikón potvrdil pravosť graffiti svojím podpisom, čo im pomohlo určiť, že pochádza zo 6. storočia pred Kristom. Vzhľadom na to, aká veľká bola kresba, sa zdá pravdepodobné, že v tom čase išlo o mohutný chrám. Rookhuijzenovci z kresby tiež zistili, že je na nej jasne viditeľná Akropola, takže chrám sa nachádzal v tejto oblasti:

"Zdá sa, že Mikón mal v úmysle znázorniť stavbu, ktorá bola postavená na Akropole v Aténach. Abeceda, ktorú použil, je však jednoznačne zo 6. storočia pred n. l., čo znamená, že kresba je najmenej o 50 rokov staršia ako stavba Parthenónu, ktorá sa začala okolo roku 450 pred n. l."

VEĽKÁ VITA

V archeologickej komunite sa dlho viedli diskusie o tom, čo mohlo stáť na Akropole pred Partenónom, všetci si boli istí, že pred Partenónom bola minulosť, len nebolo presne jasné, čo tam mohlo stáť. Podľa Rookhuijzena niektoré z poškodených sôch v Múzeu Akropoly môžu dokonca pochádzať z chrámu spred perzskej vojny, v ktorej Peržania zničili takmer všetky budovy v oblasti.

Rookhuijzen dodal, že existuje starogrécky dokument, v ktorom sa spomína "Akropolis Hekatompedon", ktorý sa v tom čase mohol používať ako pokladnica. Povedal, že grécke chrámy sa v tom čase používali ako úložiská pokladov, ktoré boli venované bohom - iní však tvrdia, že toto slovo sa vôbec nevzťahuje na chrám, ale na otvorené nádvorie na Akropole.

Výskumník však hovorí, že tento objav je o to viac potešujúci, že Mikón mohol jednoduchým grafitom účinne odpovedať na túto diskusiu. Samozrejme, táto debata ešte nie je uzavretá a bude potrebný ďalší výskum, ale na najikonickejšom archeologickom nálezisku na Zemi by takáto malá kresba mohla odpovedať na obrovské historické otázky.

Súvisiace články