Zatiahnuté
14°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Odhalili tisícročné klamstvo o Veľkej sfinge: Veľké sklamanie
Zdielať na

Odhalili tisícročné klamstvo o Veľkej sfinge: Veľké sklamanie

Pozrite si tiež archívne video o prevoze múmií faraónov.

Všetko, čo sme vedeli o Veľkej sfinge, nebola pravda.

Keď sa povie Egypt, väčšine ľudí sa okamžite vybavia dve veci: pyramídy a Sfinga. Obe sú zahalené rúškom tajomstva a záhad - niektoré z nich sa možno nikdy nepodarí rozlúštiť, ale pyramídy sa zdajú byť pre vedcov oveľa novšie a zaujímavejšie. Veľká sfinga je však tiež plná záhad a hovorí sa o nej málo nezaslúžene, takže mnohí ľudia zostávajú v nevedomosti, čo sa týka šokujúcich informácií a právd, ktoré sa o nej dozvedajú.

Pretože všetko, čo o Veľkej sfinge vieme, je tisícročná lož, prakticky nič sme sa o nej nedozvedeli ani na hodinách dejepisu. Upozornili na to samotní vedci a historici a my sme teraz zostavili zoznam lží, ktoré poznáme, a právd, ktoré s nimi súvisia.

MENO SFINGY NIE JE SFINGA

Starí Egypťania túto sochu nikdy nenazývali sfingou - zmienka o nej sa nachádza napríklad v príbehu Snívanie napísanom v roku 1400 pred n. l., keď faraón Thutmose IV spal vedľa sfingy, zjavil sa mu vo sne Boh Slnka a povedal mu, že ak očistí nohy sfingy od piesku, môže sa stať vládcom. Z tohto dôvodu bola Veľká sfinga pomenovaná Hor-em-akht (Horus horizontu) a neskôr ju stredovekí Arabi nazvali Balhib. Samotný názov Sfinga sa pre ňu začal používať až v gréckych a rímskych časoch, pretože sa veľmi podobá na okrídlenú sfingu so ženskou hlavou a levím telom z gréckej mytológie a grécki spisovatelia ju tak pomenovali - napriek tomu, že egyptská sfinga má mužskú tvár a nemá krídla.

NESPRÁVNA FARBA

Hoci Veľkú sfingu všetci na svete poznajú ako pieskovú, nebolo to tak vždy. Kedysi bola aj farebná. Keď archeológ Mark Lehner skúmal povrch sochy, našiel stopy farebného pigmentu, na základe čoho dospel k záveru, že tvár sfingy bola červená, zatiaľ čo zvyšok sochy bol žltý a modrý.

NEMALA BYŤ SFINGOU?

O tom sa medzi vedcami vedú diskusie, ale mnohí tvrdia, že Veľká sfinga pôvodne nemala byť sfingou, ale predstavovať jedného z egyptských faraónov. Predpokladá sa to, lebo prečo by inak bola umiestnená priamo vedľa veľkej pyramídy, keby nemala vzdávať hold panovníkovi, ktorý bol v tejto pyramíde pochovaný.

POSTAVENÁ V NIEKOĽKÝCH VRSTVÁCH

Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že Veľká sfinga bola postavená z tvarovaných kameňov rovnakým spôsobom ako samotné pyramídy, ale nie je to pravda. V skutočnosti bola socha vytesaná z jedného obrovského kameňa, ale vyzerá, akoby bola postavená z niekoľkých vrstiev.

BOLA BRADATÁ

Sfinga nemá nielen nos, ale ani bradu - o tej sa však dlho predpokladalo, že vôbec neexistovala. Podľa egyptológa Vasila Dobreva však socha bradu mala a chýbajúci kus sa teraz nachádza v Britskom múzeu. Je však možné, že brada nebola vytvarovaná súčasne so samotnou sochou, keďže na brade nie sú žiadne stopy po nej. Vedci sa preto domnievajú, že brada bola na sfingu pridaná neskôr.

Potom je tu známa otázka nosa, teda prečo sa nos Veľkej sfingy odlomil. Väčšina ľudí si myslí, že ju odstrelil Napoleon Bonaparte, aj keď na maľbách z 15. storočia je socha zobrazená bez nosa, keď o Napoleonovi nebolo ani chýru. 

Súvisiace články