Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Šokujúca správa: Pyramídy v Egypte nepostavili otroci
Zdielať na

Šokujúca správa: Pyramídy v Egypte nepostavili otroci

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako to vyzerá vnútri Cheopsovej pyramídy.

Ak nie otroci, kto mohol vykonať také neuveriteľné inžinierske dielo?

Staroegyptské pyramídy, ako napríklad pyramídy v Gíze, boli vždy zahalené rúškom tajomstva a mystiky. Dlho sa verilo, že tieto obrovské stavby, ktoré boli hrobkami egyptských faraónov, boli postavené obrovskou pracovnou silou otrokov. V súčasnosti však čoraz viac výskumov a odborných posudkov potvrdzuje teóriu, že stavitelia pyramíd neboli len otroci, ale aj vysokokvalifikovaní umelci a remeselníci.

Archeologické objavy z posledných rokov a podrobné analýzy staroegyptských písomností ukazujú, že stavitelia boli oveľa kvalifikovanejší, ako sa doteraz predpokladalo. Doktor Zahi Hawass, bývalý vedúci Egyptského archeologického výskumného ústavu, zdôrazňuje, že staroegyptská spoločnosť bola vysoko sofistikovaná a dobre organizovaná, čo pravdepodobne spôsobilo, že stavba pyramíd bola zložitejšou a špecializovanejšou úlohou.

Novšie teórie naznačujú, že stavitelia pyramíd neboli len otroci, ale aj kvalifikovaní murári, architekti a inžinieri so špecifickými zručnosťami. V priebehu desaťročí sa Egypťanom podarilo nazbierať veľké množstvo skúseností a dokázali vytvoriť stavby v špecializovaných dielňach.

Niektorí bádatelia identifikovali aj osady venované staroegyptským robotníkom. Architekti a umelci tu mohli žiť svoj život a vytvoriť si tak pohodlné a ideálne prostredie na prácu. Tieto objavy naznačujú, že stavba staroegyptských pyramíd sa viac spoliehala na zručnosti a umelecký prejav remeselníkov než na prácu vykorisťovaných otrokov.

Skutočnosť, že stavitelia pyramíd boli vysoko kvalifikovaní remeselníci, otvára nový pohľad na štúdium histórie a staroegyptskej architektúry. Skúmanie umeleckých a vedeckých aspektov starovekej stavby môže inšpirovať ďalší výskum a objavy vedcov, pričom tradičné predstavy o mystike obklopujúcej pyramídy sa začínajú rozmazávať.

Pozrite si nasledujúce video a dozviete sa viac:

Súvisiace články