Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Do tajnej pyramídy platí zákaz vstupu: Aké ukrýva tajomstvo?
Zdielať na

Do tajnej pyramídy platí zákaz vstupu: Aké ukrýva tajomstvo?

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako to vyzerá vnútri Cheopsovej pyramídy.

V blízkosti vojenskej základne sa ukrýva pyramída a šíria sa o nej fámy.

V Egypte, ktorý je známy aj ako krajina pyramíd, sa okrem známej Veľkej pyramídy v Gíze nachádza najmenej 115 starovekých pyramíd. Mnohé z nich sú prístupné turistom, o ich znovuobjavení sa píše v mnohých článkoch a určite prinášajú krajine veľké príjmy. Existujú však aj pyramídy, ktoré sú pre turistov, a dokonca aj pre miestnych obyvateľov, neprístupné.

Patria k nim dve nedokončené pyramídy neďaleko náhornej plošiny v Gíze. Ide v podstate len o základy a archeológovia sa domnievajú, že boli postavené približne 2600-2700 rokov pred naším letopočtom, teda v období 3. dynastie.

Jedna z najznámejších z nich, ktorú odborníci nazývajú jednoducho "nedokončená pyramída", obsahuje viac ako 60 nápisov na stenách, vrátane niektorých, ktoré môžu patriť panovníkom.

Neexistuje zhoda v tom, pre koho bola vytvorená. Niektorí bádatelia sa domnievajú, že táto pyramída bola navrhnutá ako hrobka pre faraónovho syna Baku Radžedefa, ale mnohí veria, že pravda je inde. Prvé vedecké opisy pochádzajú zo 40. rokov 19. storočia a podrobnejšie vykopávky sa na tomto mieste uskutočnili začiatkom 20. storočia. Na dokončenie vykopávok však bola potrebná významná udalosť.

V roku 1954, keď sa hľadala lokalita na natáčanie amerického filmu "Krajina faraónov", sa pyramída v Bake ukázala ako ideálna voľba. Potom bola vyčistená od piesku a trosiek. Už vtedy vedci mohli vidieť, že najpozoruhodnejšou časťou je polozrúcanina s obrovskými žulovými blokmi s hmotnosťou až deväť ton na dne.

Dnes si ju môže pozrieť len málo ľudí, pretože sa nachádza v blízkosti vojenskej základne a od roku 1964 je neprístupná. Nie sú tu povolené žiadne vykopávky a na mieste okolitej nekropoly boli vybudované vojenské zariadenia. Podľa niektorých zdrojov sa vnútro pyramídy využíva ako skládka odpadu, vďaka čomu je pravdepodobne v zlom stave.

Niektorí sa domnievajú, že dôvodom zákazu vstupu návštevníkov môže byť mimozemská technológia vo vnútri pyramídy. Často sa spomína objekt oválneho tvaru, ktorý sa najčastejšie prirovnáva k vani. Podľa veriacich v UFO nie je pyramída nedokončená, ale zničená, pravdepodobne povodňou. Skorších archeológov tiež zaujalo precízne vytesanie kameňov a upozornili ich na oválny objekt, ktorý potom identifikovali ako sarkofág.

Mnohé mystické špekulácie dokonca spájajú skryté technológie Atlantídy s tajnou pyramídou.

Súvisiace články