Zatiahnuté, dážď
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Dostali sa do vnútra sfingy: Tieto zábery môžu zmeniť všetko
Zdielať na

Dostali sa do vnútra sfingy: Tieto zábery môžu zmeniť všetko

Pozrite si tiež archívne video o tom, aká je Sfinga v skutočnosti stará.

Keďže mnohí ľudia špekulujú o tajomstvách egyptskej sfingy, video teraz robí celú sochu ešte desivejšou.

Sfinga je obrovská socha leva s ľudskou hlavou, ktorá stráži pyramídy v Gíze, je pre mnohých ľudí pútavým miestom, a tak niet divu, že ju každoročne navštívia milióny ľudí, aby si ju pozreli. Je to jedna z najzáhadnejších pamiatok na svete a pod jej obrovským telom sa skrýva mnoho tajomstiev. Niektorí veria, že pod Sfingou je ukrytá knižnica.

V priebehu desaťročí sa však objavili aj teórie, že ľudia, ktorí žili v Atlantíde, stratenom meste, sa presťahovali do Egypta a boli to vlastne oni, kto postavil Sfingu a pyramídy. A v nich ukryli tajné komnaty, knižnice a sály, aby uchovali svoje vedomosti pre budúce generácie.

Táto teória však nikdy nebola potvrdená archeologickými dôkazmi. V skutočnosti sa väčšina egyptológov zhoduje na tom, že Sfingu postavil faraón Rachef v 4. dynastii (okolo roku 2500 pred n. l.) a že predstavuje jeho kráľovskú moc a božskú autoritu. Sfinga bola vytesaná z prírodného vápencového podložia náhornej plošiny v Gíze a jej črty pripomínajú Rachefove sochy a chrámy.

​Existuje však niekoľko zaujímavých objavov, ktoré naznačujú, že za sfingou sa skrýva viac, než sa na prvý pohľad zdá. V roku 1977 tím vedcov pomocou zariadenia na diaľkové snímanie skenoval podložie pod Sfingou. Našli niekoľko trhlín, ale aj anomálie, ktoré by mohli naznačovať dutiny alebo tunely. V roku 1987 iný tím skenoval zem pomocou zvukových vĺn a objavil veľkú obdĺžnikovú komoru pod prednými labami sfingy.

Tieto zistenia viedli k mnohým špekuláciám o tom, čo by sa mohlo pod Sfingou skrývať. Podľa niektorých by mohlo ísť o hrobku, chrám alebo dokonca portál do inej dimenzie. Tieto komory alebo tunely sa však ešte nikomu nepodarilo vykopať, pretože sú príliš hlboko a ich vykopanie je príliš riskantné. Egyptské úrady navyše Sfingu veľmi chránia a nepovoľujú žiadne nepovolené kopanie ani vŕtanie.

Našlo sa však niekoľko odvážnych dobrovoľníkov, ktorým sa podarilo nejakým spôsobom dostať do Sfingy a urobiť niekoľko úžasných fotografií. Môžete si ich pozrieť v nasledujúcom videu:

Súvisiace články