Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Tajomný poklad Tutanchamóna: Bol utajený pred verejnosťou
Zdielať na

Tajomný poklad Tutanchamóna: Bol utajený pred verejnosťou

Pozrite si tiež archívne video o tom, čo skolilo Tutanchamóna.

Pomôcka nájdená v hrobke faraóna Tutanchamóna bola spolu s bohatým nálezom zlata dlho ukrytá pred očami verejnosti.

Faraón Tutanchamón je najznámejším egyptským panovníkom. Jeho vláda skončila rýchlo, keďže zomrel veľmi mladý a krajinu riadili jeho poradcovia vrátane faraóna Ajeho II. Napriek tomu faraón zanechal vo svetových dejinách stopu, vďaka ktorej je jeho meno známe všetkým. V každej stredoškolskej učebnici je aspoň jeden obrázok jeho sarkofágu a často, keďže ide o najznámejší artefakt staroveku, sa zobrazuje aj zlatá maska panovníka.

Archeológ Howard Carter jeho hrobku objavil v roku 1922, v poslednej chvíli, keď sa už chystali pátranie po hrobke vzdať. Nakoniec sa ukázalo, že ide o najcennejší objav v dejinách, pričom faraónova hrobka bola takmer neporušená, objavilo sa množstvo zlata a starovekých artefaktov, pričom "faraónova (údajná) kliatba" inšpirovala úžasné príbehy v mnohých scénach popkultúry.

Medzi mnohými zaujímavými nálezmi a artefaktmi sa však v hrobke nachádzali aj predmety, ktorým sa nedostalo veľkej publicity, pravdepodobne preto, že ponúkajú pohľad do intimity. A v čase rozkvetu archeológie sa v novinách viac propagovali najmä obrovské poklady a zlato.

Toto je azda najmenej známy nález, ktorý sa podarilo objaviť spod hustého piesku pyramíd v Egypte, z Tutanchamónovej hrobky.

V Tutanchamonovej hrobke sa totiž nachádzal aj faraónov kondóm, ktorý bol utkaný z jemného plátna, a teda obsahoval aj Tutanchamonovu DNA, ktorú našli vedci a odborníci. Na predmete bolo tiež vidieť, ako ho faraón mohol používať, jednoducho si ho musel upevniť okolo pása.

Najznámejšou fotografiou hrobky je jej vchod, povraz, ktorý sa pred tisíckami rokov používal na uzavretie vstupu do hrobky:

Súvisiace články