Jasno
32°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Archeológovia objavili dávno stratené pozostatky Mayov
Zdielať na

Archeológovia objavili dávno stratené pozostatky Mayov

Pozrite si tiež archívne video o mayskom meste Chichén Itzá.

Archeológovia netušili, aké tajomstvá sa ešte skrývajú vo svete Mayov.

Nedávno objavili stratené stopy 18 kilometrov dlhej cesty, ktorá pred viac ako 1 200 rokmi spájala mayské mestá. Obrovské sacbe, čo v mayčine znamená biela cesta, objavil mexický Národný inštitút antropológie a histórie (INAH) pomocou dronov vyzbrojených LiDAR-om nad regiónom Puuc v štáte Yucatán.

Skenovaním približne 190 hektárov regiónu archeológovia rozlúštili, že dlhá cesta viedla medzi mayskými mestami Uxmal a Kabah. Novoobjavená cesta pravdepodobne spájala tieto dve osady viac ako 250 rokov medzi rokmi 700 a 950, keď boli mestá v rozkvete. Veľké archeologické ruiny týchto veľkých miest sa zachovali dodnes, vrátane pyramídy v Uxmale a obrovského paláca Codz Poop v Kabahu. V Uxmale kedysi žilo 25 tisíc ľudí, ktorí sa prechádzali po jeho bohato zdobených uliciach s mnohými symbolickými motívmi a sochami Chaaca, boha dažďa.

ARCHEOLÓGOVIA TIEŽ DOTERAZ NEVDELI O "MEGADIAĽNICI" SPÁJAJÚCEJ TIETO DVE MIESTA. CESTA JE LEN JEDNOU VETVOU VÄČŠEJ SIETE, KTORÁ PRED STÁROČIAMI SPÁJALA SVET MAYOV. VIE SA, ŽE EXISTUJE ĎALŠIA, KTORÁ PRECHÁDZA CEZ NOHPU A CHETULIX, DVE ĎALŠIE MAYSKÉ MESTÁ V OBLASTI PUC.

Tieto objavy umožnil LiDAR, čo je skratka pre Light Detection and Ranging, technológiu diaľkového prieskumu Zeme, ktorá pomáha revolučne meniť archeológiu a znovuobjavovať dávno stratené štruktúry. Táto technológia využíva laserové svetlo na meranie vzdialeností a generovanie presných trojrozmerných informácií o tvare a vlastnostiach objektov, ktoré by inak mohli byť skryté vegetáciou.

Popri cestách pomohlo snímanie LiDAR odhaliť sofistikované, rozvetvené sféry. V dažďových pralesoch dnešnej Guatemaly archeológovia pomocou zobrazovacej technológie potvrdili prítomnosť viac ako 61 tisíc mayských stavieb vrátane domov, veľkých palácov, obradných centier a pyramíd, uviedli IFL Science.

Súvisiace články