Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Objavili tisíce starovekých mayských pyramíd ukrytých v džungli
Zdielať na
Chill

Objavili tisíce starovekých mayských pyramíd ukrytých v džungli

Zdroj: Pexels/Omar Zetina

Gigantické stratené mesto bolo objavené pomocou výkonného lasera.

V Guatemale bolo objavených viac ako 61 tisíc starovekých stavieb vrátane domov, veľkolepých palácov, obradných centier a pyramíd.

Pod bujným guatemalským dažďovým pralesom Petén sa skrýva starobylé mesto, ktoré je už viac ako 1 000 rokov neobývané a skryté, ale v čase svojho rozkvetu bolo domovom miliónov Mezoameričanov, ktorí vybudovali sofistikovanú, rozľahlú ríšu. Tím medzinárodných archeológov teraz po prvýkrát objavil a zmapoval desiatky tisíc starovekých štruktúr na ploche 2 100 km2 v nížinách krajiny pomocou technológie laserovej detekcie (LiDAR).

LiDAR bol v tejto oblasti prvýkrát použitý v roku 2009, ale spočiatku sa zameriaval len na bezprostredné okolie každej lokality. Ako informoval National Geographic, archeológovia pod vedením guatemalskej vedeckej neziskovej skupiny PACUNAM Foundation prvýkrát objavili rozsiahlu metropolu vo februári. V práci zverejnenej o viac ako pol roka neskôr tím potvrdil prítomnosť viac ako 61 tisíc starovekých štruktúr.

LiDAR preniká cez koruny hustých lesov a poskytuje vedcom zaujímavú metódu: odhaľuje rozdiely v nadmorskej výške terénu, čo umožňuje výskumníkom lokalizovať a analyzovať tieto topografické prvky (ako sú steny, cesty a budovy) bez toho, aby museli vstúpiť na skúmaný pozemok. Vďaka týmto informáciám môžu v priebehu niekoľkých minút vytvoriť trojrozmerné mapy, čím sa vyhnú rokom namáhavej práce v teréne.

"Teraz sa zdá byť jasné, že starí Mayovia výrazne upravovali krajinu, aby bola poľnohospodársky produktívnejšia," uviedol mayský archeológ Marcello A. Canuto.

"V dôsledku toho sa zdá pravdepodobné, že táto oblasť bola oveľa hustejšie osídlená, ako sa pôvodne predpokladalo."

Medzinárodný tím tiež zmapoval rozsiahle trasy a siete spájajúce jednotlivé mestské centrá, čo podľa nich vrhá svetlo na to, ako boli tieto rôzne mestské centrá prepojené a koľko boli ich obyvatelia ochotní investovať do obranných systémov v prípade vojny.

Ako pri každom novom objave, aj tu vedci konštatujú, že ich zistenia "vyvolávajú nové otázky, spresňujú ciele terénnych prác, spúšťajú regionálny výskum krajiny, ktorú teraz skúmame, a posúvajú mayskú archeológiu do odvážnejšej éry výskumu a objavov ako kedykoľvek predtým".

Súvisiace články