Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Tajomné prekvapenie: V Strednej Amerike objavili sedemposchodovú stavbu v podzemí
Zdielať na
Video

Tajomné prekvapenie: V Strednej Amerike objavili sedemposchodovú stavbu v podzemí

Zdroj: Luis A. Dumois N./Pexels

Je neuveriteľné, čo vedci objavili po dlhom skúmaní v Strednej Amerike.

Objavili sa ďalšie fantastické dôkazy.

Keď sa v Strednej Amerike našlo mesto Tikal, bol to obrovský objav. Bolo to najväčšie mesto dávno zaniknutej a vyspelej civilizácie. Nachádza sa v guatemalskom národnom parku Tikal a je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO. Je obrovskou turistickou atrakciou v Strednej Amerike. Jeho pyramídy sú porovnateľné so svojimi egyptskými náprotivkami, len ich konštrukcia má iné vlastnosti. Mimochodom, Guatemala, napriek tomu, že je mimoriadne malá, je úžasným miestom s ruinami, ktoré patria k najnavštevovanejším mayským ruinám v krajine.

Slávna pyramída v Tikale, najväčšia v tejto oblasti, je obklopená tisíckami budov, takže hlbiny zeme ukrývajú gigantické mesto, okolo pyramídy bolo objavených viac ako šesťdesiattisíc budov a okrem iného tu výskumníci a vedci skúmajúci mayskú kultúru v Guatemale našli ďalšiu pyramídu, vysokú sedem poschodí. Práve technológia LiDar výskumníkom nesmierne pomáha,

odhaliť zhora to, čo väčšinou nie je vidieť ani zo zeme.

Táto technológia bola použitá aj na nájdenie ďalších palácov a kvázi diaľnic spájajúcich oblasti hlboko v džungli. Kultúra, ktorá prekvitala pred príchodom Kolumba a Európanov, bola teda oveľa zložitejšia, ako si odborníci doteraz mysleli. A tento veľký objav prispel k tomu, že bádatelia už Mayov nepovažujú za veľké množstvo roztrúsených malých osád sústredených na jednom veľkom území, ale za veľkú a vysoko rozvinutú civilizáciu podobnú Číne alebo starovekému Grécku, ktorá po sebe zanechala obrovské stavebné dedičstvo.

Stále je však čo objavovať.

Tu je úžasný Tikal:

Súvisiace články