Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Pri mayských pyramídach objavili jaskyňu smrti: Zmení históriu?
Zdielať na

Pri mayských pyramídach objavili jaskyňu smrti: Zmení históriu?

Zdroj: FreePik

Vedci a odborníci objavili na posvätnom mieste starých Mayov veľmi zaujímavé nálezy.

Po egyptských pyramídach sú to práve mayské pyramídy v Strednej Amerike, ktoré vzbudzujú najväčší záujem na celom svete, a vedecký svet je napätý objavom gigantických stavieb, obrovských komplexov a fragmentov miest v hlbinách starovekej pevnosti. Sieť starovekých mayských osád je prekvapivo rozsiahla, ale dlho zostávala pred vedcami skrytá.

Až v 19. storočí sa mayské ruiny začali systematicky skúmať, hoci ich videli už španielski dobyvatelia v roku 1500. Lloyd Stephens bol západný cestovateľ, ktorý v rokoch 1839 až 1842 začal pátrať po mestách v hlbinách dažďového pralesa. Odvtedy sa o mayskej kultúre zistilo veľa a o ich vedeckom živote bolo napísané ohromujúce množstvo článkov a odborníci tiež zistili, že

počas najväčšieho rozmachu ich ríše mohlo v Strednej Amerike žiť až 20 miliónov Mayov.

Vedci v minulom storočí urobili mnoho veľkých objavov, ale jedným z najpozoruhodnejších je ten v Tatocalpe, kde sa v jaskyni našli tisíce rokov staré ľudské pozostatky. Mnohí ľudia na internete ju nazvali jaskyňou smrti. Najstaršie pozostatky sú staré viac ako 7 000 rokov, čo je dôležité, pretože vtedy sa začal veľký prechod od loveckého spôsobu života k usadlému spôsobu života.

Tento prechod skúmali vedci priamo na mieste. Jaskyňa je bohatá na pozostatky a Mayovia ju uctievali ako jaskyňu svojich predkov a uctievali aj pozostatky svojich predkov, takže ju používali ako akési kultové miesto. A tento obrovský objav v podstate umožňuje vedcom skúmať, čo sa stalo, keď Mayovia opustili svoj lovecký spôsob života a začali žiť v mestách, usadili sa. To sú otázky, na ktoré budú vedci naďalej hľadať odpovede.

https://youtu.be/5b67_4kmInA?si=nUcdFs3Gs2EXfXhr

Súvisiace články