Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prekvapivé zistenie o Marse: Červená planéta vyzerala dakedy úplne inak
Zdielať na
Video

Prekvapivé zistenie o Marse: Červená planéta vyzerala dakedy úplne inak

Zdroj: NASA

Sú pod povrchom a nezmizli? Odborníci tvrdia, že zásobárne vody sa mohli zmeniť.

Mars je dnes najznámejšou planétou slnečnej sústavy a nie je ťažké vydedukovať, že bežný človek pozná dnes najlepšie Mars. NASA uskutočňuje historickú misiu na povrchu planéty, pričom Mars skúma niekoľko roverov, zatiaľ čo jedným z hlavných cieľov sondy Perseverance je nájsť známky života, alebo nám aspoň pomôcť odhaliť, čo sa vlastne na tejto vzdialenej planéte stalo tak dávno, že sa všetko zmenilo.

Samozrejme, pri takom množstve záberov, ktoré sa posielajú na Zem, sa mlyny teórií na sociálnych sieťach okamžite rozbehnú na plné obrátky, pričom mnohí ľudia nehľadajú len známky, ale hľadajú nejaký veľmi starobylý symbol. A niektorí čakajú na oznámenie, že Mars bol v minulosti skutočne obývaný, čo znamená, že život prišiel na Zem priamo z Marsu. Dôkazom toho je prípad takzvanej "Marsovskej brány", ktorej sa v minulosti venovala veľká pozornosť médií.

Dnes je Mars planétou, o ktorej sú vynálezcovia a propagátori takýchto teórií najaktívnejší.

V tieni teórií sa však skrýva aj pravda a vysvetlenia, ktoré ponúkajú odborníci, sú celkom fascinujúce. Vedci už získali obrovské množstvo údajov z roverov a dá sa predpokladať, že červenú planétu (hoci toto číslo je takmer nepochopiteľné) pred miliardami rokov pokrývalo značné množstvo vody. Taktiež sa predpokladá, že veľká časť tejto vody sa nevyparila, ale môže byť stále na planéte, uväznená v mineráloch pod povrchom. Odborníci a vedci však o tom zatiaľ nenašli presvedčivé dôkazy.

Mars bol teda planétou, na ktorej povrchu prevládali obrovské oceány, a tak mohol vyzerať aj v praveku. 

Na sociálnych sieťach sa objavilo aj množstvo videí na tému marťanskej vody:

Rovnako ako na YouTube:

Súvisiace články