Polojasno
21°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Vedcov NASA ohromilo, čo našli medzi horninami na Marse
Zdielať na
Video

Vedcov NASA ohromilo, čo našli medzi horninami na Marse

Zdroj: Pixabay

Odborníci našli na povrchu červenej planéty veľmi dôležité dôkazy.

Správy o nových nálezoch a teóriách o Marse prichádzajú takmer denne, pretože NASA naďalej informuje o práci vedcov a marsovských roverov, najmä Curiosity a Perseverance, na povrchu červenej planéty. Cieľom práce Perseverance je tiež nájsť na povrchu planéty život alebo jeho stopy, ktoré sa potom môžu použiť pri rekonštrukciu toho,

čo sa vlastne na povrchu Marsu v minulosti dialo.

Teraz sa ukazuje, že Mars nebol len miestom, kde tiekli malé rieky, ale aj miestom, kde tiekli veľké rieky. Vieme tiež, že Mars je teraz neuveriteľne suchý, tisíckrát suchší ako najsuchšia púšť na Zemi. Takto však povrch planéty kedysi nevyzeral a nedávno vedcov NASA prekvapili dôkazy, ktoré našli medzi horninami Marsu. Pred miliardami rokov sa voda z hornín vyparila, ale stopy sú stále takmer jasne viditeľné - informuje o tom portál Mashable.

Pri skúmaní povrchu planéty v kráteri Jezero Perseverance pozoroval aj účinky vody prúdiacej cez skaly, ktoré boli unášané tečúcou vodou. Mnohé z týchto skál majú priemer 20 centimetrov, čo tiež naznačuje, že balvany mohli prenášať silné rieky. Vo vedeckých kruhoch teraz prebieha diskusia o tvare rieky. Je to však ďalší úžasný dôkaz, že Mars bol kedysi veľmi bohatý na mokrade, potoky, jazerá a rieky.

Otázkou však zostáva, či vedci niekde, možno pod povrchom, nájdu stopy po primitívnom živote.

 

Súvisiace články