Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Fantastický objav na Marse: Mohol by dať odpoveď na veľkú otázku života
Zdielať na
Video

Fantastický objav na Marse: Mohol by dať odpoveď na veľkú otázku života

Zdroj: YouTube/ Dreksler Astral

Najväčšia hora v slnečnej sústave, hora Olymp, je gigantické monštrum, ktoré ukrýva nespočetné množstvo tajomstiev.

NASA uskutočňuje historický výskum na Marse a marsovské vozidlo Perseverance hľadá na červenej planéte známky života. Hora Olymp je najväčšou horou v slnečnej sústave a podľa odborníkov a vedcov by mohla ukrývať nespočetné množstvo tajomstiev. Hora je podľa doterajších meraní veľká ako Francúzsko a pre svoju obrovskú rozlohu je z povrchu veľmi ťažko viditeľná. Vedecký web Futurism napísal, že vedci špekulujú, že súčasná hora mohla byť kedysi ostrovom v obrovských vodách Marsu, ktorý sa odtiaľ vynoril.

Vedci tvrdia, že sopka má morfologickú podobnosť so sopečnými ostrovmi, ktoré sú stále aktívne na Zemi, a to by mohlo byť veľkým prelomom, pretože by sme sa mohli dozvedieť oveľa viac o minulosti tejto obrovskej hory. Hora bola na stránkach vedeckých časopisov dlho opisovaná ako veľká záhada. Je vysoká 25 kilometrov, čím výrazne prevyšuje najvyšší bod na Zemi.

Francúzski vedci tvrdia, že jej vznik súvisí aj s lávou z rieky, ktorá tiekla do vody, neskôr stuhla a teraz tvorí väčšinu hory.

Vedci hovorili aj o živote na Marse, keďže tento objav ešte viac podporuje teóriu, že Mars mal kedysi rozsiahle oceány. Vedci tiež vidia horu Olymp ako šancu lepšie pochopiť, čo sa stalo s vodou na Marse a kedy sa to mohlo stať. Tú môžu odborníci skúmať pri pohľade na to, aký starý je Olymp.

A tu je spomínaná fascinujúca hora:

Súvisiace články