Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Na záberoch NASA z Marsu sa objavil divný tieň: Už ho ukázali aj v televízii
Zdielať na
Video

Na záberoch NASA z Marsu sa objavil divný tieň: Už ho ukázali aj v televízii

Zdroj: Pixabay

Fotografia šokovala svet, a aby ste zistili pravdu, budete musieť poriadne pátrať.

Odkedy NASA rozbehla veľký projekt na Marse, neprejde týždeň, aby sa neobjavili nejaké ohromujúce zábery červenej planéty. Tieto snímky sú z vedeckého hľadiska fascinujúce a ich sledovanosť je taká veľká, že zaujímajú milióny ľudí. Vlastne ani nie je potrebné, aby konšpirační teoretici vymýšľali množstvo konšpiračných teórií, pretože samotná NASA prichádza s niektorými senzačnými teóriami. Odborníci zábery dlho analyzujú a často prichádzajú s naozaj prekvapivými výsledkami. A rovery Perseverance a Curiosity nám pomaly prinášajú odpovede na to, čo sa mohlo stať na povrchu červenej planéty, že sa tak veľmi zmenil.

Niekedy však realita narazí na konšpiračné teórie.

Dva z najznámejších obrázkov sú marťanský tieň a marťanská brána, ktoré sa znova a znova objavujú na sociálnych sieťach, a treba veľa čítať, aby sme našli pravdu. Slávnu fotografiu marťanského tieňa zhotovila pred rokmi sonda Curiosity. A obrázok vyzerá ako tieň zvláštneho tvora, ktorý sa objavil vedľa marsovského rovera. Podľa opisu sa vedľa Curiosity objavil muž, ktorý nemal na hlave prilbu. Viaceré stránky uviedli niekoľko riešení vrátane možnosti, že na Marse sú ľudia, alebo že Curiosity nie je na Marse, ale na Zemi, alebo že na Marse sú ľudia, ktorí nie sú ľudia.

Fotografia je na webovej stránke NASA a objavila sa vo viacerých správach, samozrejme, s otáznikmi. Stránka na overovanie faktov Snopes urobila rozhovor s viacerými odborníkmi, ktorí tvrdia, že ide len o ďalší výtvor konšpiračných teoretikov, a že NASA ju možno ani nemala umiestniť na svoju webovú stránku, hoci je k dispozícii aj dnes. Viaceré stránky sa zaoberali citlivejšou otázkou a humanoidne vyzerajúci tieň je pravdepodobne spôsobený zvláštnym umiestnením lampy roveru.

Tu je spomínaná fotografia:

Súvisiace články