Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
NASA našla na Marse stopy: Dôkazy, privádzajú odborníkov do vytrženia
Zdielať na
Video

NASA našla na Marse stopy: Dôkazy, privádzajú odborníkov do vytrženia

Zdroj: Pixabay

Senzačný objav z Marsu.

Mars je dnes v centre ľudského diania, NASA sa s verejnosťou delí o úžasné množstvo nových poznatkov a veľmi dobre komunikuje v koordinácii s rôznymi kanálmi sociálnych médií. Takže nám teraz zostáva len tešiť sa z oznámenia, že Perseverance alebo Curiosity našli na červenej planéte známky života. V posledných rokoch sa však objavilo viacero prekvapivých udalostí, ktoré odborníci začali rekonštruovať,

čo sa mohlo stať s Marsom v uplynulých tisícročiach a ako mohla planéta v minulosti vyzerať.

Teraz jeden z najznámejších vedeckých magazínov Space.com uverejnil rozsiahly článok o tom, že do krátera Jezero mohla niekedy v dávnych dobách vtekať rýchlo tečúca rieka. Na povrchu planéty bolo veľa riek a dlhých úsekov vody, čo mohlo stačiť na vytvorenie priaznivého a obývateľného prostredia pre život. Nová technológia, ktorú vyvinuli vedci z MTI, využíva satelitné snímky na skúmanie toho, ako rýchlo mohli jednotlivé kedysi existujúce rieky tiecť.

Zaujímavé je, že okrem Zeme sú známe len dva ďalšie svety v slnečnej sústave, ktorými pretekali rieky, a to Saturnov mesiac Titan a Mars. Na Titane sú tieto rieky dodnes aktívne. Pomocou tejto novej technológie preto vedci z MIT dokázali povedať, že tieto rieky mohli na Marse na niektorých miestach tiecť až 100 tisíc rokov, čo je dostatočne dlhý čas na to, aby sa tu mohol vyvinúť život. A to je obrovská novinka. Metóda MIT by teda s nadväzujúcimi prácami mohla byť akoby digitálnym strojom času, ktorý dá ľudstvu do rúk model riek dávneho Marsu.

Súvisiace články