Zatiahnuté
13°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Čína našla na Marse niečo brutálne: Staré štyristo tisíc rokov
Zdielať na
Video

Čína našla na Marse niečo brutálne: Staré štyristo tisíc rokov

Zdroj: YouTube/Guardian News

Neuveriteľný objav, ktorý mnohé vysvetľuje.

Mars je v poslednom čase v centre pozornosti, NASA realizuje na povrchu červenej planéty senzačné projekty, pričom rovery Perseverance a Curiosity sa stali stredobodom záujmu svetovej populácie. Správy o červenej planéte prichádzajú takmer za pochodu a odborníci o mnohých novinkách informujú na ďalších platformách sociálnych médií, pričom často interpretujú to, čo zistia.

NASA sa netají tým, že jednou z hlavných úloh roveru Perseverance je hľadať na Marse známky života, ale veľmi dôležité je aj zistiť, aké sa na Marse udiali zmeny, ktoré zmenili povrch planéty a ovplyvnili život na červenej planéte.

Málokto vie, že aj čínsky rover na Marse posiela domov údaje z povrchu červenej planéty, takže v poslednom čase odtiaľ prichádza veľa zaujímavých informácií. Teraz portál Space.com na základe článku v časopise Nature informoval, že marsovské vozidlo našlo dôkazy o dramatickej zmene, ktorá sa na planéte udiala pred 400 tisíc rokmi.

Svetlé duny majú tmavé hrebene, ktoré sa tiahnu naprieč a krížom, čo naznačuje, že sa zmenil aj smer vetra. Pred 400 tisíc rokmi bola na Marse posledná doba ľadová, takže útvary sa s ňou zhodujú. To znamená, že pred 400 tisíc rokmi došlo k drastickej zmene, ktorej stopy možno nájsť na povrchu, a údaje z marsovského roveru nám teraz pomôžu pochopiť túto skutočnosť.

Tento objav by tiež mohol pomôcť ľudstvu konečne odpovedať na otázku, ako Mars kedysi vyzeral a čo presne sa na povrchu planéty stalo, že sa krajina tak zmenila. To by mohlo viesť k novým teóriám pre budúci výskum. 

Marťanský rover Zhurong vyzerá takto:

Súvisiace články