Zatiahnuté
13°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Šokujúci objav pod povrchom Mesiaca: Vedci pri pohľade naň onemeli úžasom
Zdielať na
Video

Šokujúci objav pod povrchom Mesiaca: Vedci pri pohľade naň onemeli úžasom

Zdroj: NASA

Toto by mohlo zmeniť všetko, čo si ľudstvo doteraz myslelo o Mesiaci.

Mesiac bol vždy stredobodom ľudskej pozornosti, pretože je stále s nami, obieha okolo nás a dominuje našim nociam. V roku 1969 sme ho dobyli a odvtedy ho vedci skúmajú a hľadajú niečo, čo by naň mohlo vrhnúť nové svetlo - nuž, zdá sa, že tá chvíľa práve nastala, pretože sa podaril objav, ktorý je skutočne ohromujúci.

Väčšina ľudí predpokladala, že Mesiac je úplne chladný a bez života, ale doterajšie štúdie ukázali, že kedysi sa to na ňom hemžilo aktívnymi sopkami, takže vôbec nebol taký ako teraz. K poslednej erupcii malo dôjsť pred 3,5 miliardami rokov a odborníci si mysleli, že to je všetko - teraz však zistili niečo, čo ich naozaj prekvapilo.

V KRÁTERI POD POVRCHOM MESIACA NAŠLI ZÁHADNÝ ZDROJ TEPLA - A NAŠŤASTIE SA IM KONEČNE PODARILO ZISTIŤ, ČO PRESNE TO JE, A ODPOVEĎ JE VEĽMI VZRUŠUJÚCA.

Už vedeli, že kráter na odvrátenej strane Mesiaca bol kedysi sopkou, ale teraz novou metódou získali údaje, ktoré viedli k ohromujúcemu objavu: tento zdroj tepla nie je sopka, ale obrovský žulový blok, široký asi 50 km, ktorý kedysi vytvorila láva, ktorá sa nedostala na povrch - a čo je zaujímavé, stále vyžaruje teplo.

Je to, samozrejme, fascinujúci jav, ktorý by mohol zmeniť náš pohľad na Mesiac, pretože podobné miesta by sa mohli nachádzať na mnohých miestach, ktoré sa oplatí preskúmať, aby sme zistili, či neodhaľujú nové tajomstvá o tomto telese - ktoré, na rozdiel od všeobecného presvedčenia, nie je až také studené.

Tu si môžete pozrieť video vrátane tepelnej mapy:

Súvisiace články