Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Tajomná anomália na Mesiaci: Príčina neznáma!
Zdielať na
Video

Tajomná anomália na Mesiaci: Príčina neznáma!

Zdroj: Pixabay

Nový výskum odhalil prekvapivé zistenie. O príčine môžeme len špekulovať.

Mesiac je vo vesmíre od Zeme vzdialený takmer na skok, no napriek tomu je veľmi ťažké ho preskúmať, nieto ešte kolonizovať. NASA a Čína sa vážne pretekajú v tom, kto prvý dostane ľudí na jeho povrch. Ak všetko pôjde dobre, program Artemis americkej vesmírnej agentúry s pomocou spoločnosti SpaceX vysadí astronautov na Mesiac v roku 2024, zatiaľ čo Čína, ktorá chce byť o krok ďalej, už plánuje vybudovať svoju prvú trvalú ľudskú prítomnosť na lunárnej základni.

Veľké preteky sú prospešné pre rozvoj vedy, a teda aj pre ľudstvo, ale stále je tu veľa nezodpovedaných otázok. Jedna z najdôležitejších sa týka vnútornej štruktúry a magnetického poľa Mesiaca.

Seizmografy nainštalované na povrchu Mesiaca a záznamy otrasov Mesiaca poskytli množstvo užitočných informácií. Podľa článku v IFLScience je najdôležitejším výsledkom výskumu potvrdenie, že má pevné jadro podobné nášmu, ktoré má priemer asi 500 kilometrov a je obklopené kvapalným vonkajším jadrom.

​Údaje z misií Apollo zatiaľ nedokázali s istotou určiť, či Mesiac má alebo nemá vnútorné jadro, preto sa testovali zložité modely, ktoré reprodukovali fyzikálne vlastnosti Mesiaca na základe jeho hmotnosti, rotácie a slapových síl.

Lepšie pochopenie vnútorných vlastností Mesiaca pomôže pochopiť aj jeho minulosť. Vedci predpokladajú, že kedysi mal mimoriadne silné magnetické pole, až 100-krát silnejšie ako má dnes Zem. Mohlo to byť spôsobené jadrom, ale dnes po tomto magnetickom poli nie je takmer žiadna stopa a dôvod jeho zániku sa ani netuší. Štúdium jeho jadra by mohlo nielen odpovedať na túto otázku, ale aj odhaliť tajomstvá jeho vzniku pred miliardami rokov.

Hoci deň, keď bude Mesiac kolonizovaný ľudstvom, sa zdá byť ešte ďaleko, tento sen sa raz určite splní. Dovtedy je však potrebné prekonať mnoho prekážok, ako môžete vidieť v nasledujúcom videu.

Súvisiace články