Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Voda na Mesiaci pre 100 miliónov bazénov?
Zdielať na
Chill

Voda na Mesiaci pre 100 miliónov bazénov?

Zdroj: YouTube

Na Mesiaci sa našlo 270 miliárd kilogramov vody, ktorá je uzavretá v malých sklenených guľôčkach, ktoré mohli vzniknúť pred miliónmi rokov. Korálky objavila čínska bezpilotná vesmírna sonda Čchang-e 5, ktorá na povrchu blízkeho nebeského telesa odobrala 1,5-kilogramovú vzorku.

Vedci už desaťročia vedia, že na Mesiaci sa nachádza voda, čo potvrdili mnohé štúdie. Nedokázali však vyriešiť otázku, prečo a kam voda z povrchu telesa mizne, ale tento jav naznačoval, že musí byť uložená niekde v mesačnej pôde.

Zdá sa, že nedávny objav konečne poskytol definitívnu odpoveď. V roku 2020 čínska sonda Čchang-e 5 zozbierala vzorky drobných guľôčok s veľkosťou od niekoľkých desiatok mikrometrov po niekoľko milimetrov, v ktorých obsah vody dosahoval až 0,2 percenta ich hmotnosti. Ďalšou analýzou guľôčok vedci vystopovali pôvod vody v slnečnom vetre, nepretržitom toku protónov a elektrónov z najvzdialenejšej vrstvy atmosféry Slnka. Podľa teórie vodík v slnečnom vetre reaguje s kyslíkom prítomným na povrchu sklenených guľôčok Mesiaca a vytvára vodu, ktorá potom pomaly preniká do guľôčok a mieša sa s nimi.

Výskumníci odhadujú, že sklenené guľôčky, ktoré sú na povrchu Mesiaca všadeprítomné, by mohli spolu obsahovať až 270 miliárd kilogramov vody. Pre porovnanie, to by stačilo na naplnenie 100 miliónov plaveckých bazénov olympijskej veľkosti. Dôležitou otázkou je, ako vodu z guličiek získať.

Minerály vyťažené na Mesiaci a spracované na mieste by mohli nielen zásobovať základne zriadené na povrchu, ale mohli by byť aj veľkou pomocou pri uskutočňovaní dlhodobých vesmírnych misií odtiaľto.

Čína nie je jedinou krajinou, ktorá sa zaujíma o zásoby vody na Mesiaci. Predchádzajúca štúdia NASA, zverejnená v roku 2020, tiež poukázala na prítomnosť vody na slnečnej strane Mesiaca, ale nedokázala presne určiť, v akej forme je na nebeskom telese uložená. Už vtedy údaje zozbierané teleskopom SOFIA NASA naznačovali, že voda sa nejakým spôsobom drží v skle na Mesiaci.

NASA zatiaľ na čínsku štúdiu zverejnenú 27. marca nereagovala, čo môže byť čiastočne spôsobené tým, že americká vesmírna agentúra má od roku 2011 v dôsledku zmeny zákona zakázanú účasť na spoločnom výskume s Čínou. V každom prípade Spojené štáty intenzívne pracujú na vyslaní astronautov na výskum Mesiaca v rámci programu Artemis, ktorého cieľom je vyslať ľudí na povrch planéty do desiatich rokov.

Súvisiace články