Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Alarmujúce poznatky o Mesiaci: O tomto ste doteraz nepočuli
Zdielať na
Chill

Alarmujúce poznatky o Mesiaci: O tomto ste doteraz nepočuli

Zdroj: NASA

Náš stály spoločník pre nás predstavuje vážnu hrozbu.

Mesiac je stálym spoločníkom našej Zeme, na ktorom lipneme nielen preto, že sme si na jeho prítomnosť zvykli, ale aj preto, že vytvoril úzke „spolužitie“ s našou planétou. Počnúc prílivovým javom by séria podobných vecí ani neexistovala, keby sa toto nebeské teleso netočilo okolo nás.

Mesiac bol prvým a doteraz jediným mimozemským „vesmírnym objektom“, na ktorý kedy ľudia vstúpili. Je od nás vzdialený len 384 400 kilometrov, takže sme ho už viac ako polstoročie mohli skúmať zblízka a vyžadovalo si to len pár dní cesty.

Považujeme za samozrejmosť, že Mesiac tu bude vždy s nami, ale nemusí to tak byť. Vedci už dávno vedia, že nebeské teleso sa od nás neustále vzďaľuje. Teda nie v takom rozsahu, aby sa učebnice museli rok čo rok prepisovať, ale ročný „pohyb“ 3,78 centimetra sa dá v kozmickom meradle rýchlo spočítať.

Mesiac vznikol pred 4,5 miliardami rokov, keď sa formujúca sa planéta veľkosti Marsu zrazila so Zemou. Náš nebeský spoločník sa potom vytvoril z rozbitých trosiek, nie v priebehu miliónov rokov, ale v podstate v priebehu niekoľkých hodín.

Simulácie ukázali, že v tom čase bol Mesiac k nám o 22,5 tisíc kilometrov bližšie ako dnes, táto vzdialenosť je dosť významná. Je možné ho raz stratiť? Ak áno, bude to veľký problém, pretože bez neho by sa Zem mohla spomaliť natoľko, že by sa mohla stať nestabilnou, o ostatných problémoch ani nehovoriac.

V čase vzniku Mesiaca pozostával jediný deň na Zemi len z 5 hodín, potom sa súčasná 24-hodinová dĺžka dňa sformovala vďaka brzdnému účinku nebeského telesa, ktorý bude v budúcnosti zrejme dlhší. Ak by Mesiac odletel do inej oblasti Slnečnej sústavy, naša planéta by sa pravdepodobne opäť zrýchlila a začala kývať, čo by tiež úplne pokazilo ročné obdobia. Našťastie nie je veľká šanca na takýto tragický následok, no teoreticky nezaškodí sa nad tým zamyslieť.

Súvisiace články