Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Čína šokuje NASA: Jej vyhlásenie o Mesiaci vyvolalo rozruch!
Zdielať na
Video

Čína šokuje NASA: Jej vyhlásenie o Mesiaci vyvolalo rozruch!

Zdroj: YouTube/Venture City

Čína predstavila ambiciózny vesmírny plán, ktorý prekvapil aj odborníkov z NASA.

Situácia vo vesmíre sa každým dňom vyhrocuje. V súčasnosti sa každý môže opäť cítiť ako detský bádateľ, a to bez toho, aby opustil svoj domov. Stačí zapnúť televíziu alebo surfovať po internete. Do vesmírnych pretekov, ktoré boli kedysi hrou pre jedného hráča, sa v posledných rokoch zapája čoraz viac hráčov a výsledky sú už viditeľné. Nikdy predtým sme neboli svedkami takého rýchleho pokroku a takmer neprejde deň bez správ o fantastických nových objavoch alebo oznámeniach.

Väčšina správ v poslednom čase sa týkala misie JUICE k ľadovým mesiacom Jupitera, ktorú uskutočnila Európska vesmírna agentúra ESA, objavov vesmírneho teleskopu Jamesa Webba, testu vesmírnej lode SpaceX alebo rekordného marsovského rovera NASA Perseverance, ale medzitým aj veľmi ambiciózna Čína vydala fantastické oznámenie. Je možné, že táto veľmoc z Ďalekého východu vyhrá preteky o kolonizáciu Mesiaca?

Opätovné dobytie Mesiaca je dôležitejšie než kedykoľvek predtým, pretože by mohlo ľudstvu priniesť dve obrovské výhody. Na našom nebeskom súputníkovi sa nachádza obrovský ťažobný potenciál a budúce misie na Mars alebo do hlbokého vesmíru by bolo oveľa jednoduchšie a ekonomickejšie vypúšťať z Mesiaca ako zo Zeme. Zdá sa, že problém ťažby vody je vyriešený - opäť najmä vďaka čínskemu výskumu -, ale je potrebné vyvinúť úspešnú techniku výstavby lunárnej základne.

Interesting Engineering podrobne informuje o konferencii o mimozemských stavebných technológiách, ktorú zorganizovala Huazhong University of Science and Technology a na ktorej sa zúčastnilo viac ako 100 čínskych výskumníkov, vedcov a vesmírnych podnikateľov. Na podujatí bol ohlásený robot s prezývkou Chinese Super Mason, ktorý bude využívať mesačný prach na výrobu tehál a stavbu základne pre čínskych výskumníkov vesmíru a budúcich kolonistov u nášho nebeského suseda.

Špeciálny robot bude pozostávať z troch častí: pohyblivej platformy, rotujúceho robotického ramena a zariadenia na manipuláciu so stavebným materiálom. Stavba z mesačného prachu je oveľa ekonomickejšia a rýchlejšia, ako keby sa mali potrebné materiály dopravovať zo Zeme.

Prvý test by sa mohol uskutočniť už čoskoro, pričom cieľom misie Chang'e-8 je otestovať robota a stavebnú technológiu v reálnych podmienkach na Mesiaci v roku 2028. V prípade úspechu by mohla otvoriť cestu ku kolonizácii Mesiaca.

Je zábavné si predstaviť, že v čase, keď sa NASA alebo Európania rozhodne vybudovať svoju prvú základňu na Mesiaci, ich výskumníci prídu a nájdu tam funkčný čínsky obchodný dom. Konkurencia sa zintenzívňuje a profitovať by z toho mohlo celé ľudstvo.

Prvé z nasledujúcich videí ukazuje čínsky lunárny program a druhé je o tom, ako by v budúcnosti mohlo dôjsť k skutočnému dobytiu a kolonizácii Mesiaca.

;

;

Súvisiace články