Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Rozlúštili Tutanchamónovu kliatbu: Záhadné úmrtia vyriešené
Zdielať na

Rozlúštili Tutanchamónovu kliatbu: Záhadné úmrtia vyriešené

Pozrite si tiež archívne video o tom, čo skolilo Tutanchamóna.

Mnohí z vás už počuli o faraónovej kliatbe. Čo je však na tejto legende pravdivé a aká je skutočnosť? Odpoveď na túto otázku hľadali americkí vedci.

V roku 1922 našiel britský archeológ Horward Carter to, čo hľadal šesť rokov: hrobku faraóna Tutanchamóna. Jeho poklad, ukrytý a vykopaný v Údolí kráľov neďaleko egyptského Luxoru, sa dodnes považuje za najcennejší nález v archeológii.

Tento neuveriteľný objav a s ním spojená sláva však mali krutú cenu. V deň, keď Carter hrobku otvoril, odhalil nebezpečné tajomstvá, ktoré spolu s ňou driemali. Niekoľko miestnych obyvateľov ho varovalo, že narušením hrobky by mohol rozhnevať ducha zosnulého faraóna.

Chýry o prekliatí múmie, ktoré archeológ rozpútal, len zosilneli, najmä keď ľudia zapojení do vykopávok začali záhadne umierať. O desaťročia neskôr, po smrti niekoľkých členov Carterovho tímu, sa vedci začali zamýšľať nad tým, či pre tieto úmrtia neexistuje jednoduchšie vysvetlenie?

NIEKTORÍ VEDCI SA DOMNIEVAJÚ, ŽE ÚMRTIA MOHOL SPÔSOBIŤ KONKRÉTNY DRUH HUBY.

V roku 2003 dvaja lekári uverejnili v britskom lekárskom časopise článok, v ktorom napísali, že ľudí nezdecimovala mystická kliatba, ale obyčajná pleseň zvaná aspergillus, ktorá kopáčov ochromila. Aspergilóza môže spôsobiť kašeľ a kýchanie, ale najnebezpečnejšia je pre ľudí s oslabeným imunitným systémom.

VEDCI Z HARVARDSKEJ UNIVERZITY SKÚMALI HNEDÉ ŠKVRNY NA STENÁCH TUTANCHAMÓNOVEJ HROBKY, KTORÉ BOLI ZAZNAMENANÉ PRI PRVOM OTVORENÍ HROBKY CARTEROM.

Mikrobiológovia chceli zistiť, či sú za škvrny zodpovedné huby alebo iné mikróby a či predstavujú zdravotné riziko pre návštevníkov. Hoci sa pri analýze našli stopy po spoločenstvách húb a baktérií, neboli už aktívne a nepredstavovali riziko pre návštevníkov.

Súvisiace články