Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pod antarktickým ľadom je niečo, o čom sa vám ani nesnívalo
Zdielať na
Video

Pod antarktickým ľadom je niečo, o čom sa vám ani nesnívalo

Zdroj: Pexels

Antarktída skrýva tisíce tajomstiev a niekedy vie vedcov poriadne vystrašiť.

Antarktída je zahalená rúškom tajomstva, neprístupná, nepriechodná ľadová púšť, ktorá odmieta byť poznaná a vždy bude pre ľudstvo skrývať tisíce tajomstiev. Niet divu, že o tomto mieste koluje toľko legiend, z ktorých najbizarnejšia hovorí o tom, že sa sem po prehratej vojne stiahli nacisti alebo že je to vstup do stredu Zeme.

Mnohí zas tvrdia, že medzi ľadovými a zasneženými pláňami sa skrývajú tajné pyramídy, ktoré len čakajú na objavenie. Ale aj keď nezájdeme do takýchto extrémov, stále sa tu môžu objaviť úžasné objavy. Táto oblasť je ohromujúco veľká (jedenapolkrát väčšia ako celé Spojené štáty americké), takže na Antarktíde môže byť s trochou fantázie čokoľvek.

Ak sa táto oblasť niekedy stane veľkou turistickou atrakciou, jazerá v tejto oblasti budú určite patriť k najväčším lákadlám.

Poznáte však veľmi bizarne znejúci Krvavý vodopád?

Pravdepodobne nie, aj keď bol objavený pred viac ako sto rokmi. Presnejšie, objavili ho v roku 1911 členovia austrálskej expedície. V jednej časti Antarktídy bublala voda červenej farby a okolo tohto javu vznikla skutočná záhada. Až neskôr si vedci uvedomili, že táto farba je v skutočnosti spôsobená vysokým obsahom železa vo vode. Pod vodou sa nachádza jazero, ktoré obsahuje značné množstvo oxidu železa.

A takto to vyzerá v skutočnosti:

Súvisiace články