Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Fascinujúca záhada v Európe: Tieto kamenné monumenty boli postavené pred 6000 rokmi
Zdielať na
Video

Fascinujúca záhada v Európe: Tieto kamenné monumenty boli postavené pred 6000 rokmi

Zdroj: Pixabay

Sú staršie ako Stonehenge. A možno ešte záhadnejšie.

Jeden z najznámejších kamenných monumentov na svete, Stonehenge, sa nachádza takmer v každom katalógu popkultúry. Považuje sa za jednu z najstarších stavieb vytvorených človekom, ale podobné kamenné pamiatky a oveľa staršie sa nachádzajú po celej Európe. Napríklad kamenné monštrá v Carnacu vo francúzskom Bretónsku pochádzajú spred 6000 rokov.

Kamene z Carnacu inšpirovali v priebehu storočí mnohé legendy a príbehy. Ležia na obrovskom poli a je ich približne 3000. Účel stavby megalitov je stále zahalený tajomstvom a záhadami. Odborníci sa domnievajú, že kamenné rady vznikli v období pred vznikom poľnohospodárstva.

Nálezisko vo Francúzsku je najväčšou zbierkou starovekých megalitov na svete, pričom megality sú rozmiestnené na ploche 3 kilometrov. Vedci dokonca zistili, že hoci väčšina kameňov pochádza z blízkeho okolia, niektoré sú z baní vzdialených až 40 kilometrov. V 19. storočí sa táto oblasť a kamene začali opisovať predovšetkým ako duchovné miesto, pričom usporiadanie kameňov sa prirovnávalo k postaveniu planét a hviezd. Napriek všetkým pokusom sa však nepodarilo nájsť žiadne komplexné vysvetlenie vzniku a stavby megalitických mohýl.

Existuje mnoho legiend, z ktorých jedna z najbájnejších hovorí, že Merlin premenil celú rímsku légiu na kusy skál, keď vtrhla do tejto oblasti.

Súvisiace články