Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pod Stonehenge sa našlo niečo fantastické, je to pod zemou už 6000 rokov: Aj odborníci sú prekvapení
Zdielať na
Video

Pod Stonehenge sa našlo niečo fantastické, je to pod zemou už 6000 rokov: Aj odborníci sú prekvapení

Zdroj: Pexels

Pod Stonehenge sa nachádza niekoľko úžasných objavov.

Popri obrovských kamenných hlavách Veľkonočného ostrova a egyptských pyramídach patrí obrovská neolitická kamenná zrúcanina Stonehenge v Anglicku,  ktorú každoročne navštívia tisíce návštevníkov, medzi najzáhadnejšie stavby sveta.

Legendárna stavba, ktorá bola dlho považovaná za úplne jedinečnú, sa v posledných desaťročiach objavuje po celom svete. V skutočnosti sa v poslednom čase našlo niekoľko podobných umelých stavieb vo Veľkej Británii. A nedávno bol verejnosti sprístupnený dlho zabudnutý Thornborough Henges, označovaný za severné dvojča Stonehenge.

Pri všetkej záhadnosti a tajomnosti histórie však stojí za zmienku aj to, že Stonehenge nebol postavený práve na tomto mieste náhodou. Medzi mnohými hypotézami sa niektorí odborníci domnievajú, že Stonehenge mohol slúžiť ako akýsi hraničný znak medzi britskými kmeňmi a súčasť veľkého systému hraníc.

Zem pod stavbou bola dávnejšie preskúmaná do hĺbky 3 metrov najnovších technológií, ako sú 3D laserové skenery. Vedci zistili, že hlboko pod zemou sa nachádza množstvo neznámych štruktúr. Patria k nim mohyly, zemné valy, zvyšky základov budov a, čo je najzaujímavejšie, pozostatky budovy dlhej 33 metrov, ktorá bola postavená z trámov a stará 6 000 rokov.

Predpokladá sa, že práve tu sa mŕtvi pripravovali na svoju poslednú cestu.

Stavba má lichobežníkový tvar, čo je zaujímavé, pretože podobne tvarované pozostatky z podobného obdobia sa našli na viacerých miestach v Európe. Vykopávky predtým uskutočnili výskumníci z Birminghamskej univerzity a Archeologického inštitútu Ludwiga Boltzmana vo Viedni.

A aká ďalšia záhadná stavba sa nachádza v bezprostrednej blízkosti Stonehenge? Woodhenge je úchvatný pohľad:

Súvisiace články