Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Úžasný objav: Odhalené 5000 rokov staré tajomstvo Stonehenge
Zdielať na
Chill

Úžasný objav: Odhalené 5000 rokov staré tajomstvo Stonehenge

Zdroj: Pixabay

Jeden z najzáhadnejších nálezov zo Stonehenge v Spojenom kráľovstve bol opätovne preskúmaný vedcami.

Záhady mystického Stonehenge zaujímajú ľudstvo už tisícky rokov. Teórií o tom, ako mohol byť postavený, je veľa: niektoré hovoria o neznámych civilizáciách, iné o druidoch, ale pravdu treba ešte s úplnou istotou zistiť. Zdá sa však isté, že stavba súvisela s nejakým náboženským rituálom.

Pohrebné pozostatky z doby bronzovej, ktoré sa našli v blízkosti legendárnej kamennej stavby, odborníci a archeológovia opätovne preskúmali a objavili nástroje, ktoré sa mohli používať na opracovanie rôznych zlatých predmetov. Na nástrojoch sa našli prekvapivé, ale doteraz neobjavené stopy zlata.

Tím identifikoval zvyšky zlata na piatich rôznych artefaktoch a všimol si aj značku v zlate, ktorá zodpovedá zlatníckym výrobkom z doby bronzovej nájdeným v Spojenom kráľovstve.

Tieto nástroje sa pravdepodobne používali pred tisíckami rokov na zdobenie predmetov z hlinenej bridlice, dreva alebo medi zlatými ornamentmi.

V oblasti sa našli aj dve telá, z ktorých jedno identifikovali ako zlatníka.

Predpokladá sa, že osoba pochovaná v blízkosti Stonehenge, ktorej pozostatky sa našli, bola remeselníkom, ktorý sa špecializoval na výrobu zlatých predmetov. Mohol byť duchovným vodcom s profesionálnou zručnosťou v oblasti spracovania kovov. Nájdená osoba bola pravdepodobne muž.

Nástroje na spracovanie zlata z mladšej doby bronzovej sú neuveriteľne vzácnym a dôležitým objavom, preto budú nájdené predmety podrobené ďalšiemu skúmaniu zo strany výskumníkov.

Súvisiace články