Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pri Stonehenge sa našlo zvláštne zariadenie: Nepochybne súvisí s veľkým množstvom zlata
Zdielať na
Chill

Pri Stonehenge sa našlo zvláštne zariadenie: Nepochybne súvisí s veľkým množstvom zlata

Zdroj: Pixabay

Slávny kamenný kruh stále prináša prekvapenia.

Stonehenge v južnom Anglicku je jednou z najväčších záhad na Zemi. Postavili ho v 3. tisícročí pred Kristom, no ani dnes s istotou nevieme, akému účelu slúžili kruhovo usporiadané kamenné bloky a zemné valy.

Mohol byť postavený pre astronomické účely, možno ako kultové miesto, ale je tiež možné, že symbolizuje jednotu kmeňov žijúcich vo vojne. Stonehenge ukrýva pre dnešných bádateľov veľa záhad, takže každý nález, ktorý s ním súvisí, je veľmi zaujímavý.

To je aj prípad nástroja, ktorého vek sa odhaduje na približne 3800 rokov, ktorý sa našiel v bezprostrednej blízkosti známeho kamenného kruhu. Podľa archeológov z Leicesteru a Southamptonu sa predmet nájdený na mohyle z doby bronzovej používal na opracovanie zlata.

Nástroj bol vyrobený z kameňa a medi a našiel sa pod zemou pri dvoch mŕtvolách. Bol podrobený dôkladnému mikroskopickému skúmaniu, pomocou ktorého našli čiastočky zlata na jeho okrajoch, a preto sa zdá, že slúžil na opracovanie veľkého množstva tekutého alebo pevného drahého kovu.

V skutočnosti bol objekt nájdený už pred 200 rokmi, no doteraz si nikto nedal námahu preskúmať ho bližšie a dlho nebola k dispozícii ani potrebná technika.

Na aký účel mohol tento vzácny nástroj slúžiť neďaleko Stonehenge? To je zatiaľ záhadou, rovnako ako dôvod, prečo bol jeden z dvoch ľudí vedľa neho pochovaný v sede a druhý v tradičnej polohe ležmo. Predpokladá sa, že len jeden z nich mohol byť veľmi váženým človekom, obrábačom kovov, či dokonca šamanom, no zatiaľ sa o nich nepodarilo zistiť viac.

Súvisiace články