Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rusko hrozí Britom vo verejnoprávnej televízii: Zmetieme vás jadrovým výbuchom!
Zdielať na
Video

Rusko hrozí Britom vo verejnoprávnej televízii: Zmetieme vás jadrovým výbuchom!

Zdroj: military-today.com

Rusko sa v relácii svojej verejnoprávnej televízii vyhrážalo, že Britániu, ktorá zaujala radikálny postoj k ruskej vojne s Ukrajinou, zmetie z povrchu zemského pomocou svojej jadrovej superzbrane. Podľa propagandy, ktorá nemá žiadny reálny overiteľný základ, by ruská „cunami bomba“ mohla vyhladiť civilizáciu Britských ostrovov vyvolaním až 500 metrov vysokej rádioaktívnej vlny.

Podstatou hrozby, podporovanej animáciou je, že môžu kedykoľvek nasadiť Poseidon. Ide v princípe o úplne novú supertajnú zbraň pripomínajúcu gigantické torpédo, ktorá by mala byť vypustená z ponorky a bola vynájdená ruskými vojenskými inžiniermi na masívne ničenie civilného obyvateľstva veľkých pobrežných miest – ak teda nemá ísť len o projekciu.

Poseidon je v princípe niečo ako torpédo alebo skôr veľká automatická miniponorka (24 metrov dlhá a s priemerom 2 metre) vypustená z ponorky ovládanej človekom, s vlastným jadrovým pohonom, čo znamená, že môže byť nasadená v prakticky v neobmedzenej vzdialenosti. K svojmu cieľu sa približuje v hĺbke jedného kilometra, oveľa vyššou rýchlosťou ako akékoľvek existujúce podvodné bojové vozidlo alebo strela, aby ešte vo vode nechala explodovať jadrovú nálož s hmotnosťou až 100 megaton.

​Výbuch by v zásade zaplavil cieľ ničivou rádioaktívnou vlnou cunami. Bol primárne určený na tento účel a na likvidovanie flotíl materských lodí. Cieľom bolo, aby Rusi pohrozili Amerike jadrovým úderom aj napriek čoraz vyspelejším americkým protiraketovým systémom a protivzdušnej obrany.

Svet sa o existencii Poseidona dozvedel v roku 2015, keď o ňom v ruskej štátnej televízii „omylom“ informovali. Zbraň je oficiálne vo vývoji, Vladimir Putin ju prvýkrát spomenul v zozname ruských superzbraní plánovaných na nasadenie v roku 2018, ale žiadny nezávislý zdroj nepreukázal, či skutočne existuje aspoň vo forme prototypu a či bola v posledných rokoch skutočne testovaná, ako tvrdí ruská strana.

Isté je, že ak by aj samotné supertorpédo existovalo ako prototyp, jeho uvedenie do prevádzky by bol nákladný a zdĺhavý proces, pretože by bolo potrebné buď priamo postaviť nové ponorky určené na tento účel alebo radikálne transformovať tie existujúce. Bizarné, nekontrolované a protichodné informácie o Poseidone kolujú už roky, pričom napríklad veľkosť jeho nálože sa pohybuje od 100 do 2 megaton. Prvá z nich je dvakrát väčšia ako najväčšia jadrová nálož, aká bola kedy odpálená na Zemi.