Zatiahnuté
12°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Japonsko by sa mohlo stať piatym štátom, ktorý pristane na Mesiaci
Zdielať na
Tech

Japonsko by sa mohlo stať piatym štátom, ktorý pristane na Mesiaci

Zdroj: Jaxa

Štart japonskej misie SLIM bol odložený pre nepriaznivé poveternostné podmienky, ale agentúra JAXA čoskoro vyšle na Mesiac pristávací modul.

Po neúspešnej ruskej misii Luna-25 a úspešnej misii Chandrayaan-3 na Mesiac bude Japonsko ďalšou krajinou, ktorá vyšle pristávací modul na Mesiac. Misia SLIM Japonskej vesmírnej agentúry (JAXA) bude spustená čoskoro, takže nový lunárny program časovo nezaostáva za predchádzajúcimi dvoma misiami.

Misia SLIM sa trochu líši od ruského a indického programu, pretože jej cieľom nie je zmapovať južný pól Mesiaca, ale len ukázať, že so správnou technológiou je možné presne pristáť s malou sondou a zozbierať cenné vedecké údaje na povrchu nebeského telesa. Misia by však mohla mať ešte väčší dlhodobý význam, pretože skúsenosti získané pri SLIM by mohli pomôcť pri návrate vzoriek hornín z Mesiaca na Zem.

Základom misie je pristávací modul SLIM (Smart Lander for Investigating Moon), ktorý je s rozmermi 2,4*2,7*1,7 metra o niečo väčší ako pristávací modul Vikram misie Chandrayaan-3, ale váži len 590 kilogramov vrátane paliva a všetkého príslušenstva a medzi nákladom nenesie žiadne lunárne vozidlo. Jeho vedecké prístroje zahŕňajú kameru a laserový retroreflektor, ktoré sa budú okrem iného používať na štúdium minerálneho zloženia Mesiaca. Miesto pristátia sa nachádza v kráteri Shioli, relatívne malej "čerstvej" dopadovej ploche s priemerom 0,27 km, v kráteri Cyrillus na Mare Nectaris.

Dôležitou súčasťou misie JAXA bude samotný štart, keďže SLIM bude vypustený do vesmíru spolu so satelitom XRISM (X-ray Imaging and Spectroscopy Mission) v rámci akéhosi systému zdieľania cesty pomocou rakety H-IIA spoločnosti Mitsubishi Heavy Industries. XRISM je súčasťou medzinárodnej spolupráce medzi NASA a ESA a bude zahŕňať misiu na výskum hlbokých zákutí supermasívnych čiernych dier v galaxiách. Štart rakety bol 28. augusta zrušený len pol hodiny pred štartom pre príliš silný vietor, ale obe misie by mohli byť na ceste už o niekoľko dní, najneskôr 15. septembra.

Po dlhej ceste SLIM dorazí k Mesiacu niekedy v januári alebo začiatkom februára, kde bude mesiac obiehať okolo Mesiaca a potom začne klesať na jeho povrch. Pri tejto poslednej operácii bude hlavnú úlohu zohrávať presnosť: pristávací modul sa bude snažiť pristáť do 100 metrov od určeného miesta. Ak sa to podarí, Japonsko sa stane piatym štátom, ktorý pristane na Mesiaci.

Súvisiace články