Jasno
21°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Rusi urobili obrovskú chybu: Škody, ktoré utrpeli, sú nevyčísliteľné
Zdielať na
Tech

Rusi urobili obrovskú chybu: Škody, ktoré utrpeli, sú nevyčísliteľné

Zdroj: Pixabay

Návrat Ruska na Mesiac sa skončil katastrofou, keďže ich sonda Luna-25 havarovala. Preteky o to, kto prvý dosiahne južný pól Mesiaca, sa ukázali ako zlý nápad.

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos priznala, že sonda Luna-25, ktorá mala predznamenať novú éru výskumu vesmíru, sa po vstupe na nekontrolovanú obežnú dráhu zrútila na Mesiac. Katastrofa bola pravdepodobne dôsledkom chyby pri snahe urýchliť misiu, aby predbehla indickú sondu Chandrayaan-3 a dostala sa do vytúženého vesmíru.

Luna-25 bola vypustená 10. augusta so zámerom pristáť v blízkosti južného pólu Mesiaca, kde planetárni vedci našli dôkazy o výskyte ľadu na dne hlbokých kráterov. Ak sa tak stane, táto oblasť by mohla byť hlavným kandidátom pre budúce základne, pretože astronauti by si nemuseli nosiť vlastnú vodu, čo by mohlo znížiť náklady na misiu.

Zatiaľ sa o to nikto nepokúsil. India videla šancu ako prvá dosiahnuť južný pól a urobiť to, čo skúsenejšie národy s astronautmi neurobili. Po vypustení sondy Chandrayaan-3 14. júla a jej navedení na obežnú dráhu Mesiaca 5. augusta sa do pretekov zapojilo aj Rusko.

Kým Indická organizácia pre vesmírny výskum sa k Mesiacu približovala pomaly a postupne v snahe minimalizovať riziko, Roskosmos mal za cieľ urobiť to isté za štvrtinu času. Pristátie bolo naplánované na pondelok, dva dni pred plánovaným pristátím v Indii.

Potom prišiel telegram, ktorý naznačoval, že sa niečo pokazilo, ale žiadne konkrétne podrobnosti neboli uvedené. Na ruských sociálnych sieťach sa rýchlo začali šíriť špekulácie, že situácia môže byť vážna, inak by Roscosmos problém nepriznal. 

Tieto špekulácie sa potvrdili, keďže vesmírna agentúra priznala, že stratila kontakt s kozmickou loďou po tom, ako sa pred pristátím dostala na nesprávnu obežnú dráhu.

"Zariadenie sa dostalo na nesprávnu obežnú dráhu a prestalo existovať v dôsledku kolízie s mesačným povrchom," uvádza sa vo vyhlásení Roskosmosu.

Pravdepodobne nie je náhoda, že webová stránka Roscosmosu je v čase písania tohto článku nefunkčná.

Niektoré účty na sociálnych sieťach naďalej tvrdia, že komunikácia s loďou bola obnovená, ale zdá sa, že sú založené na nepravdivých informáciách.

Sovietsky zväz vyslal na povrch Mesiaca bezpilotné plavidlo v roku 1966 a o štyri roky neskôr vrátil vzorky pôdy, ale od roku 1976 sa ani ono, ani jeho nasledovníci nevrátili. Rusi mnohokrát dokázali svoju silu v oblasti výskumu vesmíru, ako prví vytvorili umelú družicu a vyslali človeka na obežnú dráhu. NASA sa skutočne musela desať rokov spoliehať na svojho bývalého nepriateľa, aby dostala astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Za nízkou obežnou dráhou Zeme však boli sovietsko-ruské výsledky oveľa menej pôsobivé, väčšina misií na Mars a Mesiac zlyhala.

Luna-25 mala problémy už pred katastrofou a plánovaný rover bol údajne zrušený, aby sa znížila jeho hmotnosť. Medzitým došlo k poruchám aj na dvoch ruských nákladných kozmických lodiach. Zatiaľ čo jedna z nich sa pripisuje smole, keďže ju zasiahol nezvyčajne veľký mikrometeorit, druhá sa zatiaľ nevysvetlila, čo ešte viac zvyšuje chaos v programe.

Súvisiace články