Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Spoločnosť Virgin Galactic vzala po prvý raz vesmírneho turistu na okraj vesmíru
Zdielať na
Tech

Spoločnosť Virgin Galactic vzala po prvý raz vesmírneho turistu na okraj vesmíru

Zdroj: Virgin Galactic

Po prvý raz cestovala loďou VSS Unity osoba, ktorá si cestu zaplatila z vlastných peňazí. Znamená to zároveň začiatok úplne novej formy vesmírnej turistiky.

VSS Unity odštartovala zo Spaceport America v Novom Mexiku 10. augusta o 16:30 nášho času pomocou nosnej rakety VMS Eve. Na palube raketoplánu postaveného spoločnosťou Virgin Galactic sa okrem pilotov nachádzali štyria ľudia: Beth Moses, šéfka výcviku astronautov spoločnosti, Keisha Schahaff a Anastatia Mayers, ktoré cestu vyhrali v lotérii, a Jon Goodwin, bývalý britský olympionik, ktorý bol jedným z prvých účastníkov letu Virgin Galactic v roku 2005.

Štvrtkový let sa uskutočnil podľa známeho scenára, keď sa VSS Unity odpojil od nosiča vo výške približne 15 kilometrov a potom pomocou vlastných motorov pokračoval v ceste do výšky 88 kilometrov, kde cestujúci zažili niekoľko minút stav beztiaže. To, či cestujúci boli alebo neboli vo vesmíre, je vecou názoru, pretože zatiaľ čo napríklad NASA definuje hranicu vesmíru na 80 kilometrov, Medzinárodná astronautická federácia považuje za hranicu vesmíru Kármánovu hranicu vo výške 100 kilometrov.

Išlo o druhú komerčnú misiu spoločnosti Virgin Galactic, prvýkrát, v júni, VSS Unity viezla pilotov talianskych vzdušných síl, ktorí si ale cestu nefinancovali sami. Z tohto dôvodu sa 80-ročný Goodwin považuje za prvého človeka, ktorý sa stal plateným vesmírnym turistom, čím istým spôsobom odštartoval úplne nový druh vesmírnej turistiky. Hoci turistov do vesmíru už vyviezlo niekoľko spoločností, SpaceX aj Blue Origin na to použili rakety, nikto doteraz nepoužil raketoplány na vynesenie ľudí na okraj vesmíru.

Súvisiace články