Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Houston, máme problém? NASA stratila kontakt s Medzinárodnou vesmírnou stanicou
Zdielať na
Tech

Houston, máme problém? NASA stratila kontakt s Medzinárodnou vesmírnou stanicou

Zdroj: Pixabay

Netvrdia, že sa to nikdy predtým nestalo, ale vzhľadom na pokročilú technológiu nikto nepredpokladal, že by sa to mohlo zopakovať.

Výpadok elektrickej energie v Johnsonovom vesmírnom stredisku NASA v Houstone spôsobil stratu komunikácie s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS). Vesmírna agentúra musela použiť ruské komunikačné systémy, aby astronautom oznámila, čo sa stalo, čo naznačuje, že v prípade ďalšieho zlyhania na ISS budú potrebné ďalšie zásahy, uvádza IFLScience.

Michael Collins bol najizolovanejším človekom v histórii ľudstva, keď sa mu počas cesty na Mesiac prerušili komunikačné kanály so Zemou. V tom čase Armstrong a Aldrin uskutočňovali svoju slávnu prechádzku po Mesiaci. Táto skúsenosť sa opakovala takmer pri všetkých nasledujúcich misiách Apollo okrem 13. Astronauti na ISS zatiaľ takúto úroveň prerušenia nedosiahli. Rádiové ticho trvalo len 20 minút a úplná samota nenastala ani vtedy, keďže bolo na palube spolu sedem astronautov.

Napriek tomu nám skúsenosti pripomínajú, že aj na nízkej obežnej dráhe Zeme, pol dňa cesty od ľudí, nad ktorými prelietavajú, môžu stratiť kontakt so zvyškom ľudstva.

NASA dôrazne trvá na tom, že prerušenie nepredstavovalo pre stanicu ani jej posádku žiadnu hrozbu. Denník Guardian cituje programového manažéra ISS Joela Montalbana, ktorý povedal;

"Na palube nebol žiadny problém. Bol to čisto pozemský problém. Nikdy nedošlo k ohrozeniu posádky alebo stanice."

Priama komunikácia medzi Houstonom a stanicou bola obnovená do 90 minút pomocou záložných systémov.

Svojím spôsobom je prekvapujúce, že sa tak nestalo od spustenia stanice v roku 1998. Veď Houston za ten čas čelil niekoľkým extrémnym poveternostným udalostiam a systémy naďalej fungovali. NASA, odrážajúc hodnotu, ktorú prikladá životu svojich astronautov, vybudovala celé záložné riadiace centrum mimo Houstonu, ktoré ale tentoraz nebolo aktivované.

Súvisiace články