Skoro jasno
12°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Je desivé, čo sa deje s ľudským telom v hĺbke 3800 metrov
Zdielať na

Je desivé, čo sa deje s ľudským telom v hĺbke 3800 metrov

Pozrite si tiež archívne video o prevoze trosiek Titanu.

Bez ohľadu na to, ako veľmi ľudstvo a technológie pokročili, v hlbokom mori by sme zomreli v okamihu.

Hoci ľudstvo objavuje stále viac a viac, pričom ďalším krokom sú plány na dobytie vesmíru, čo presne sa skrýva v hlbinách mora, zostáva naďalej záhadou: aké tvory tam môžu žiť?

Hlboké more však vyvoláva aj množstvo ďalších otázok, napríklad, aké vozidlo by sa dalo použiť na prieskum najhlbších častí planéty a čo sa deje s ľudským telom v takýchto hĺbkach.

Už vieme, že atmosférický tlak klesá s nadmorskou výškou, takže keď vyleziete na vysokú horu, vzduch je čoraz redší, čiže jedným z najväčších nebezpečenstiev vo výške je nedostatok kyslíka.

Ale čo hlboké more?

Nedávna mrazivá a triezva simulácia ilustruje hlboké účinky potápania v hĺbke 3800 metrov pod hladinou mora na ľudský organizmus. V tisícoch metrov sa tlak rovná plnej váhe Eiffelovej veže, čo spôsobuje kolaps ľudských pľúc a praskanie ciev, čo vedie k veľmi vážnemu vnútornému krvácaniu.

V simulácii je znázornené, ako sa ponorka OceanGate Titan, ktorá 18. júna minulého roka utrpela tragickú nehodu v morských hlbinách, v extrémnych podmienkach v okamihu zničí, pričom simulovaný človek sa v zlomku sekundy doslova rozpadne na atómy.

Účinky hlbín na ľudský organizmus sú neuveriteľné a minuloročná tragédia poukázala na nebezpečenstvo hlbinného prieskumu, ale aj na to, že aj súčasná vyspelá technológia čelí v najhlbších častiach sveta mnohým výzvam.

Súvisiace články