Jasno
Bratislava
Jarolím
30.9.2024
TOTO videli vo chvíľach pred smrťou pasažieri ponorky Titan
Zdielať na
Tech

TOTO videli vo chvíľach pred smrťou pasažieri ponorky Titan

Zdroj: TASR

Pasažieri ponorky Titan, ktorí sa ponorili ku Titanicu, netrpeli ani minútu.

Titan bola miniponorka, ktorú prevádzkovala americká turistická a expedičná spoločnosť OceanGate, ktorá brala turistov k vraku Titanicu. Po tragédii je veľkou otázkou, či bude v budúcnosti viac takýchto príležitostí.

Pasažieri ponorky Titan sa chystali na dobrodružstvo svojho života a začali zostupovať k Titanicu. Miniponorka stratila kontakt s materskou loďou na hladine 18. júna 2023, približne hodinu a pol po tom, ako začala dvojhodinový zostup.

Po zmiznutí ponorky sa do pátrania zapojilo niekoľko krajín. Nakoniec 22. júna diaľkovo ovládaný hlbinný robot vypustený z kanadskej lode objavil vrak ponorky Titan v blízkosti prednej časti Titanicu, vo vzdialenosti približne 488 metrov. Bolo takmer okamžite jasné, že miniponorka bola zničená.

Katastrofa Titanu bola jednou z najhorších námorných katastrof za posledné desaťročia. Srdcervúce je, že medzi troskami sa našli ľudské pozostatky, ktoré budú skúmať lekárski experti, aby nám povedali viac o okolnostiach nehody.

Denník New York Times teraz priniesol správu o tom, čo mohli pasažieri ponorky vidieť vo chvíľach pred svojou smrťou. Naozaj desivé je, že sa nachádzali v takmer úplnej tme. Potápanie sa takto uskutočnilo preto, lebo vonkajšie svetlá sa zapli až vtedy, keď sa ponorka dostala k Titanicu, aby sa ušetrila energia.

Vo vnútri teda svietili len majáky, ale strašidelnú tmu kompenzovali prehrávaním obľúbenej hudby pasažierov z bluetooth reproduktora. Výnimkou bola country hudba, ktorú majiteľ ponorky Stockton Rush nedokázal tolerovať.

Ak mali pasažieri šťastie, mohli vonku vidieť aj svietiace živočíchy predtým, ako tragicky skonali. Po implózii sa plavidlo zničilo a smrť ľudí na palube bola okamžitá, ako pri údere obrovským kladivom do plechovky s kolou.

Medzi členmi posádky Titanicu boli Stockton Rush, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti OceanGate Expeditions, ktorý bol pilotom ponorky; Hamish Harding, britský miliardár a prieskumník, ktorý vlastnil spoločnosť Action Aviation; Paul-Henri Nargeolet, francúzsky oceánograf a odborník na Titanic, ktorý vrak navštívil desiatky krát; a britský podnikateľ pakistanského pôvodu Shahzada Dawood a jeho 19-ročný syn Suleman.