Jasno
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
Čo sa stane s telom, ak si týždeň nesadnete? Vieme odpoveď
Zdielať na
Life

Čo sa stane s telom, ak si týždeň nesadnete? Vieme odpoveď

Zdroj: FreePik

Na internete nie je núdza o zaujímavé experimenty.

 Jeden z YouTuberov, Pigmie, sa pustil do týždňového experimentu, aby zistil, aké účinky bude mať, ak si týždeň vôbec nesadneme. Výzva bola nielen fyzicky, ale aj psychicky náročná, pretože každodenné činnosti, ako je jedenie, spanie a pohyb, nadobudli úplne nový význam.

Počas experimentu Pigmie našiel rôzne kreatívne spôsoby, ako sa vyhnúť sedeniu, napríklad jedenie v ľahu, kľačanie alebo práca v stoji. Z fyzického hľadiska na konci týždňa hlásil silné bolesti nôh, keďže boli neustále namáhané. Zhoršili sa aj bolesti chrbta a dolnej časti chrbtice, čo naznačuje, že ľudské telo nie je zvyknuté vyhýbať sa dlhodobému sedeniu.

Experiment však nebol len fyzicky náročný. Ross uviedol, že v polovici týždňa sa mu chcelo sedieť, čo odrážalo jeho psychické vyčerpanie. Neustály stav pohotovosti a nedostatok pohodlného odpočinku mu spôsoboval silný stres, ktorý spochybňoval aj pohodlie moderného života.

K podobným záverom dospeli aj iné štúdie o vplyve sedavého spôsobu života. Obmedzenie sedenia môže mať pozitívne účinky na zdravie, napríklad zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení, ale úplný sedavý spôsob života môže organizmus aj preťažiť, najmä ak nedochádza k striedaniu fyzickej aktivity.

Pigmieho experiment ukazuje, že hoci sedavý spôsob života nemá veľa výhod, úplné vyhýbanie sa sedeniu nemusí byť najlepšou voľbou. Naše telo potrebuje striedanie foriem pohybu a zdravý životný štýl odporúča sedenie skôr obmedziť než úplne vylúčiť. Na konci experimentu Ross jasne uviedol, že hoci to bola zaujímavá skúsenosť, rád sa vráti k sedeniu, ale v budúcnosti sa určite bude snažiť skrátiť čas, ktorý denne strávi sedením.

Súvisiace články