Zatiahnuté
10°
Bratislava
Koloman
13.10.2024
Vedci zistili, či má zmysel fúkať horúce jedlo: Máme odpoveď
Zdielať na
Life

Vedci zistili, či má zmysel fúkať horúce jedlo: Máme odpoveď

Zdroj: FreePik

Robíme to všetci, ale má to zmysel?

Všetci sme to zažili: vytiahnete jablkový koláč z rúry, s chuťou doň zahryznete a zistíte, že je taký horúci, ako keby ste sa zahryzli do slnka. V panike začnete na jedlo fúkať, aby ste ho ochladili, ale naozaj to pomôže? Skutočne fúkanie na jedlo ochladzuje, alebo je to len mýtus? Pozrime sa na vedecké poznatky a údaje, aby sme zistili pravdu!

Prvým krokom je zistiť, či je fúkanie naozaj účinné pri ochladzovaní potravín. Mohlo by sa stať, že jedlo ochladí len plynutie času, bez ohľadu na to, či naň fúkate alebo nie. Alebo ak počas fúkania nakrájame potraviny na menšie kúsky, čím sa zväčšuje ich povrch, čo vedie k rýchlejšiemu ochladeniu. Alebo je možné, že si z nás naša myseľ robí žarty a my si myslíme, že jedlo sa ochladí, keď naň fúkame.

Žiaľ, veľké medzinárodné vedecké časopisy sa o problematiku fúkania potravín veľmi nezaujímajú, takže sa nám nepodarilo nájsť veľa relevantných výskumov. Na YouTube však Nate Bonham a Calli Gade v roku 2021 uskutočnili niekoľko experimentov, aby zistili, či metóda fúkania naozaj funguje.

Experiment ukázal, že po dvoch minútach fúkania bola povrchová teplota zemiakovej kaše o 8 až 10 °C nižšia ako teplota nefúkanej zemiakovej kaše. V ďalšom experimente bol pozorovaný ešte dramatickejší pokles teploty paradajkovej polievky, pričom rozdiel bol až 4 - 5 °C. To naznačuje, že fúkanie je skutočne účinná metóda na zníženie povrchovej teploty potravín.

Pri fúkaní na tekutinu, napríklad na polievku, je ochladzovanie účinnejšie. Fúkanie totiž vytvára na povrchu polievky vlny, ktoré zväčšujú povrch, takže teplo sa odvádza rýchlejšie. Hlavným dôvodom rýchlejšieho ochladzovania je však vyparovanie.

Molekuly horúcej vody v polievke majú dostatok energie na to, aby sa vyparili, a keď sa tak stane, odoberajú teplo zo zostávajúcej kvapaliny. Táto fázová zmena má za následok odvádzanie tepla, ktoré ďalej ochladzuje polievku.

Fyzika dáva jasnú odpoveď: áno, fúkanie na jedlo pomáha pri jeho ochladzovaní, najmä v kvapalinách, kde odparovanie ešte viac zefektívňuje odvod tepla. Takže keď nabudúce narazíte na príliš horúce sústo, pokojne naň fúknite - veda hovorí, že to funguje!

Súvisiace články