Jasno
32°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Odhalili skutočný dôvod, prečo Beethoven ohluchol
Zdielať na

Odhalili skutočný dôvod, prečo Beethoven ohluchol

Pozrite si tiež archívne video o žena, ktorá tancuje zadkom na Beethovenovu hudbu

Skutočný dôvod, prečo Beethoven ohluchol, bol konečne odhalený.

Jedna z najväčších postáv hudobnej histórie Beethoven trpel od svojich dvadsiatich rokov problémami so sluchom a do štyridsiatky úplne ohluchol, ale doteraz sa nevedelo, čo to spôsobilo. Existovali špekulácie, teórie, že mal vrodenú poruchu, ale pravda je úplne iná. Americkí odborníci teraz zistili, prečo majster viedenskej klasickej symfónie ohluchol.

Americkí vedci preskúmali viac ako 200 rokov starú vzorku vlasov odobratú z Beethovenovej lebky a zistili, že hladina ťažkých kovov bola výrazne vyššia ako u zdravej kontrolnej skupiny. Vedci predpokladajú, že tieto ťažké kovy mohli poškodiť štruktúry vnútorného ucha a prispieť k strate sluchu. Išlo o kovy ako arzén, ortuť a olovo.

AKO SA VŠAK DO BEETHOVENOVHO ORGANIZMU DOSTALO TOĽKO OLOVA?

O skladateľovi bolo známe, že veľa pil. Najprv preto, lebo si myslel, že je to dobré pre jeho zdravie, ale neskôr sa na tom stal závislým. Príliš veľa kovu v jeho organizme potom spôsobilo žalúdočno-črevné problémy, ale predpokladá sa, že ovplyvnilo aj jeho nervový systém a nakoniec poškodilo aj jeho sluch.

Hoci sa vedcom nepodarilo dokázať, že ťažké kovy priamo spôsobili Beethovenovu hluchotu, výsledky naznačujú, že tieto škodlivé látky mohli prispieť k jeho stavu. Štúdia môže podnietiť ďalší výskum s cieľom lepšie pochopiť vzťah medzi hudbou a zdravím, takže je možné, že sa uskutoční ďalší výskum príčin, prečo skladateľ ohluchol.

Je neuveriteľné, že Beethoven napísal veľkú časť svojich diel bez toho, aby čokoľvek počul; zaujímavá je aj otázka, že ak nie ušami, ako získal taký cit pre hudbu, ako vedel, že to, čo zapísal do partitúry, bude dobre znieť, keď sa zahrá na klavíri. V skutočnosti sa pri komponovaní spoliehal na vibrácie Beethovenovho klavíra a jeho hudbu vnímali rovnakým spôsobom aj nepočujúce a nedoslýchavé deti a dospelí, ktorým bol v roku 2020 venovaný koncert jeho najznámejších diel.

Súvisiace články