Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Viete, prečo je moč žltý? 150-ročná záhada konečne odhalená
Zdielať na

Viete, prečo je moč žltý? 150-ročná záhada konečne odhalená

Zdroj: FreePik

Špičkoví vedci sa viac ako 150 rokov snažili zistiť, čo spôsobuje zlatožltú farbu moču, a teraz konečne objavili príčinu.

Žltnutie nášho moču spôsobuje enzým nazývaný bilirubín reduktáza. Vedci však zistili, že túto zlatožltú farbu spôsobuje enzým bilirubín reduktáza (BilR), ktorý produkujú baktérie v črevách.

Telesná tekutina je pre lekárov kľúčovým diagnostickým nástrojom, pretože môže odhaliť množstvo abnormalít. A teraz sa tímu vedcov podaril skutočne pozoruhodný objav enzýmu, ktorý spôsobuje farbu nášho moču.

Brantley Hall, odborný asistent na Marylandskej univerzite, ktorý viedol štúdiu, uviedol:

Je pozoruhodné, že bežný biologický jav bol tak dlho nevysvetlený, a náš tím je veľmi nadšený, keď sa mu podarilo vysvetliť prečo. Multidisciplinárny prístup, ktorý sme mohli uplatniť vďaka spolupráci medzi našimi laboratóriami, bol kľúčom k vyriešeniu fyziologickej hádanky, prečo je náš moč žltý

- citoval odborníka denník Daily Star.

Tento proces prebieha, keď červené krvinky dosiahnu koniec svojho životného cyklu a sú rozložené v pečeni. Pri tom vzniká jasne oranžová látka - bilirubín - ktorá sa uvoľňuje do čreva. Nakoniec sa zmení na urobilín, žltý pigment, ktorý farbí moč.

Podľa odborníkov by nám tento objav mohol pomôcť pochopiť aj súvislosť medzi tým, čo sa deje v črevách, a naším zdravím, napríklad v prípade žltačky. Odhalil tiež, že žltačka - charakterizovaná zožltnutím kože a očí - vzniká vtedy, keď pečeň nie je schopná odstrániť z tela nadbytočný bilirubín.

Štúdia bola nedávno uverejnená v časopise Nature Microbiology a vo vedeckých kruhoch už má veľký ohlas.

Súvisiace články