Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Dávate toaletný papier na sedadlo verejného záchodu predtým, ako si naň sadnete?
Zdielať na
Life

Dávate toaletný papier na sedadlo verejného záchodu predtým, ako si naň sadnete?

Zdroj: FreePik

Ak je nevyhnutné ísť na verejnú toaletu, existujú tri základné stratégie na udržanie hygieny.

Môžete si nad misu drepnúť ako malý dodatočný tréning svalov nôh, môžete si zakryť sedadlo s toaletným papierom, aby sa vaša pokožka nedotýkala sedadla, a môžete sa na to všetko vykašľať a sedieť na nej s holým zadkom. O poslednom riešení sa všeobecne hovorí, že by ste to nemali robiť, pretože si môžete privodiť rôzne nepríjemné infekcie. Aký je teda postoj lekárov k tejto otázke? To sa dozvieme o chvíľu, ale najprv sa pozrime, ako túto situáciu riešia naši čitatelia.

​Nuž, jednomyseľný názor mikrobiológov a lekárov je, že zakrývať sedadlo toaletným papierom a tiež čupieť nad ním je zbytočné. Ak to nie je nechutné, môžete si naň sadnúť holým zadkom. Samozrejme, že na záchodovej doske sú baktérie, ale sú to baktérie, ktoré neinfikujú pokožku pri kontakte s ňou, iba cez otvorenú ranu alebo sliznicu.

Riešením je teda umyť si ruky a až potom sa dotknúť úst alebo očí. Najmä preto, že na kľučke je zvyčajne viac baktérií ako na sedadle a tej sa určite dotýkame, keď opúšťame kabínu.

A ak by vám to nestačilo, zvážte, že podľa mikrobiológov a lekárov je na záchodovej doske v priemernej domácnosti oveľa menej baktérií ako na doske na krájanie v kuchyni a oveľa, oveľa menej ako na utierke na riad. Okrem toho, keď splachujete toaletu, uvoľnená vodná para a aerosól obsahujú baktérie, ktoré sa môžu preniesť zo vzduchu na akékoľvek miesto na toalete. Patrí sem aj toaletný papier, preto nemá zmysel pokrývať sedadlo toaletným papierom a očakávať ochranu.

Samozrejme, ak sa jednoducho cítite lepšie pri myšlienke, že sa vaše telo nedotýka povrchu, na ktorom bol pred chvíľou zadok cudzieho človeka, pokojne papier použite.

Súvisiace články