Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Aj vám sa to stáva, keď vypijete pohár červeného vína? Vedci vyriešili záhadu tisícročia
Zdielať na
Life

Aj vám sa to stáva, keď vypijete pohár červeného vína? Vedci vyriešili záhadu tisícročia

Pozrite si tiež archívne video o tom, či pijeme falošné slovenské víno.

Tento jav postihuje oveľa viac ľudí, ako si myslíme.

Príčiny záhadného javu, ktorý postihuje mnohých, sa konečne podarilo odhaliť. Určite mnohí z nás zažili náhly nástup bolesti hlavy po vypití pohára červeného vína. Ide o jav, ktorý postihuje viac ľudí, ako si myslíme, ale teraz sa podarilo odhaliť jeho príčiny.

Na rozdiel od všeobecnej kocoviny, ktorá sa objavuje deň po vypití väčšieho množstva alkoholu, takzvaná "bolesť hlavy z červeného vína" môže udrieť do 30 minút alebo dokonca do troch hodín po vypití malého pohára.

Túto náhlu bolesť hlavy zažili mnohí z nás a vedci z Kalifornskej univerzity teraz zistili, že za tento jav môže byť zodpovedná prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina, ktorá môže už po jednom poháriku spôsobiť migrénu, začervenanie a nevoľnosť. Príčinou je úplne prirodzený antioxidant s názvom kvercetín, ktorý sa vo väčšom množstve nachádza vo vínach zo slnečnejších oblastí.

Morris Levin, spoluautor štúdie, o svojich zisteniach povedal:

Zistili sme, že keď ľudia, ktorí sú naň citliví, vypijú červené víno s hoci aj malým množstvom kvercetínu, okamžite pocítia bolesť hlavy. Veríme, že sme konečne na správnej ceste k vysvetleniu tejto tisícročia starej záhady. Ďalším krokom je vedecky overiť túto hypotézu u ľudí, ktorí pociťujú takéto bolesti hlavy.

​KVERCETÍN JE RASTLINNÝ PIGMENT, O KTOROM JE ZNÁME, ŽE VYTVÁRA PRIRODZENÚ FARBU OVOCIA A ZELENINY. OKREM INÉHO SA NACHÁDZA V ČAJOCH, KAKAU A HROZNE, ALE PREDÁVA SA AJ AKO VOĽNOPREDAJNÝ DOPLNOK NA ZNÍŽENIE ZÁPALU A VYSOKÉHO KRVNÉHO TLAKU. VEDCI VŠAK ZISTILI, ŽE V KOMBINÁCII S ČERVENÝM VÍNOM MÔŽE KVERCETÍN U NIEKTORÝCH ĽUDÍ NARUŠIŤ ICH SCHOPNOSŤ METABOLIZOVAŤ ALKOHOL. A BOLESTI HLAVY Z ČERVENÉHO VÍNA MÔŽU POSTIHNÚŤ AJ ĽUDÍ, KTORÍ ZA NORMÁLNYCH OKOLNOSTÍ NEMAJÚ PO PREPITEJ NOCI EXTRÉMNU KOCOVINU.

Profesor na univerzitnej katedre vinohradníctva a enológie Andrew Waterhouse uviedol, že 

ak sa látka dostane do krvného obehu, telo ju premení na inú formu, glukuronid kvercetínu. V tejto forme však inhibuje metabolizmus alkoholu.

Profesor dodal, že kvercetín sa vytvára v hrozne na slnku. Ak sa hrozno pestuje tam, kde sú strapce vystavené väčšiemu množstvu slnečného svetla ako napríklad v údolí Napa, červené víno bude mať oveľa vyššie ako priemerné množstvo kvercetínu, čo môže citlivým konzumentom spôsobiť silnejšie bolesti hlavy.

Autori štúdie uverejnenej v časopise Scientific Reports teraz plánujú uskutočniť klinickú štúdiu, v rámci ktorej sa porovnajú rôzne červené vína na základe obsahu kvercetínu a následne sa otestujú na ľuďoch.

Ak sa štúdia ukáže ako úspešná, kto vie, možno sa vedcom v blízkej budúcnosti podarí prísť s riešením, ktoré zabráni tomu, aby ľudí bolela hlava už po jednom pohári

Súvisiace články